Brunch with Monika

Translate

sobota, 24 kwietnia 2021

Francuski deser soufflé

kwietnia 24, 2021 0
Francuski deser soufflé


 Eng. version, bottom of the page

Czasem mam ochotę na coś innego niż zwykle, wtedy stawiam Soufflé! 

Plusy:
  • Jest gluten free
  • Czas pieczenia to 12 minut
  • Trzeba go jeść na ciepło co tylko jest jego zaletą.
  • Można go jeść z bitą domową śmietaną, lodami czy owocami.
Minusy:

Brak :-)







1 banan

3 białka

1/2 soku cytryny

2 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masło do foremek
Cukier puder do udekorowania

Banan + Sok z cytryny mixujemy, dodajemy łyżeczkę mąki 

Osobno ubijamy z białek sztywną pianę, co minute dodajemy łyżkę cukru.

Dodajemy po łyżce do masy z bananem i sokiem z cytryny.

Wlewamy do połowy foremek. Pieczemy przez koło 12 minut na 175 stopni.

Inne ciekawe przepisy znajdziecie znajdziecie tutaj.

Jeśli mogę coś dodać od siebie to, że pierwszy raz robiłam suflet i wyszedł perfekcyjnie!

Smacznego!




French desert Soufflé 

When I have a sweet tooth for something different than usual, I cook Soufflé!

Pros:
  • It's gluten-free
  • 12 minutes backing time 
  • You have to eat it warm, which is a big advantage.
Minuses:

Lack :-)

1 banana

3 egg yolks 

1/2 lemon juice 

2 tablespoons of sugar 

1 flat teaspoon of potato flour

Butter for molds

Powder sugar to decorate


Mix the banana + lemon juice, add potato flour 

Separately beat the egg whites into stiff foam, add a spoonful of sugar every minute.

Add a spoonful to the mixture with banana and lemon juice.

Pour into the molds, don't make them full.

Bake for about 12 minutes at 175 degrees.


You can find this super easy Soufflé recipe here.

My suggestion: you can limit the amount of sugar to 2 tablespoons.

Enjoy!








sobota, 17 kwietnia 2021

Tajemniczy gość na brunchu czyli Croissant Lagun :-P

kwietnia 17, 2021 0
Tajemniczy gość na brunchu czyli Croissant Lagun :-P



Eng. version, bottom of the page 

Bohaterem dzisiejszego brunchu będzie Mysterious Tree Beast czyli Croissant Laugun we własnej osobie!
Ten najbardziej zabawny news roku 2021 rozpromowany przez BBC rozbawił chyba wszystkich na świecie. 
Dlatego na dzisiejszym brunchu nie mogło zabraknąć tajemniczej bestii z drzewa...

Czy Croissant pochodzi z Francji?

Otóż nie! Protoplastą croissanta był w XIII wieku austryjacki wypiek o nazwie kipferl. Miał on wtedy  różny kształt i głównie orzechowe nadzienie.

Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i związany jest z otwarciem przrz Augusta Zanga wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu - Boulangerie Viennoise. Można się łatwo domyślić, że zmodyfikował on przepis na kipferl...




Skąd pochodzi nazwa i kształt Croissant?

Jest to symbolm zwycięstwa wojsk polsko-habsburskich dowodzonych przez króla Jana III Sobieskiego nad armią imperium osmańskiego.

Aby uczcić to zwycięstwo, piekarze przygotowali rogaliki, które kształtem nawiązywały do półksiężyca z flagi tureckiej. Wtedy nazwali go Türkenkipferl.

To trochę taki relikt jak Lajkonik w Krakowie ;-)





Croissant Lagun 

Baza: Mr. Croissant we własnej osobie ( u mnie Croissanty maślane firmy PANO do popieczenia w piekarniku)

Pozostałe składniki nadzienia:
  • Awokado
  • Pasta jajeczna (3 ugotowane i pokrojone jajka, dwie łyżkieczki majonezu, 1 łyżka musztardy, pieprz, sól)
  • Łosoś wędzony 
  • Szynka parmeńska 
  • Sałata 
  • Pomidorki koktajlowe
Czego tylko dusza zapragnie...

Teraz delektując się croissant możemy się czuć jak zwycieski król Jan Sobieski lub Marie-Antoinette, która również była wielką fanką croissantów.




Mysterious Brunch Guest: Croissant Laugun 

The main character of today's brunch will be the Mysterious Tree Beast - Croissant Laugun himself!

This most funny news of 2021 published by the BBC probably amused everyone in the world.

That is why our brunch place could not be complete without the mystical tree beast...

Does the Croissant really come from France?

Well,no! The ancestor of the croissant in the 13th century was an Austrian baking called kipferl. At that time it had a different shape and nut filling.

The first official recipe for croissants dates back to 1839 and is associated with the opening of August Zang's Viennese bakery on rue de Richelieu in Paris - Boulangerie Viennoise. You can easily guess that he modified the recipe for kipferl...

Where does the name and shape of the croissant come from?

It is a symbol of the military victory of the Polish-Habsburg commanded by King Jan III Sobieski over the army of the Ottoman Empire.

To celebrate the victory, bakers prepared croissants that resembled the crescent of the Turkish flag. Then they called him Türkenkipferl.

It's a bit of a relic like Lajkonik in Krakow;-)

Croissant Lagun 

Base: Mr. Croissant 

Other filling ingredients:
  • Avocado 
  • Egg pasta 
  • Smoked salmon 
  • Parma ham
  • Lettuce
  • Cherry tomatoes 
Whatever your heart desires...

Now, while enjoying a croissant, you can feel like the victorious King Jan Sobieski or Marie-Antoinette who was also a big fan of croissants.

piątek, 16 kwietnia 2021

A może kawki z cykorii?

kwietnia 16, 2021 0
 A może kawki z cykorii?






Co jakiś czas staram się odstawić kawę i szukam godnych alternatyw. To trochę ciężkie kiedy się na prawdę lubi kawę ;-))
Obecnie sprawdza się u mnie idealnie kawa z cykorii. Mam tu na myśli czystą kawę z cykorii a nie żaden mix cykorii z kawą zbożową albo zwykłą kawą. Czytajcie uważnie etykietki na produktach w sklepach.


No dobra, ale wiecie co to jest ta cykoria? 

Na pewno kojarzycie cykorie z tą "mini sałatką" o lekko gorzkawym smaku, dostępną w sklepach. Tak, to też jest cykoria ale inna odmiana zwana cykorią sałatową. Cykorii mamy aż cztery odmiany. To właśnie z suszonych korzeni cykorii korzeniowej białej wytwarzana jest kawa z cykorii. 

Dlaczego kawa z cykorii?
  • Ponieważ smakuje prawie identyczne z kawą naturalną
  • Nie zawiera kofeiny.
  • Jest nie kaloryczna tylko 100g to około 3 kcal
  • Zawiera wiele minerałów: potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminy B3, błonnik oraz inulinę.
  • Inulina stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej a ta wzmacnia układ odpornościowy
  • To najlepszy produkt prebiotyczny.
  • Pomaga w walce z infekcjami np. przeziębieniem czy grypą 
  • Usprawnia metabolizm - pomaga przy odchudzaniu.

Uwaga! Spożywana w nadmiarze może osłabić naczynia krwionośne. Więc osoby z problemami jak żylaki i hemoroidy powinny pić nie więcej niż filiżankę dziennie.





Tosty z Hummusem na trzy sposoby

kwietnia 16, 2021 0
Tosty z Hummusem na trzy sposoby



Eng. version, bottom of the page 

Kanapki z humusem nie muszą być nudne. Humus to świetna baza do wszystkiego. Poniżej moje trzy propozycje, wszystkiego mega smaczne.

Baza:

Humus paprykowy

Wersja I

Humus + pomidorki koktajlowe + zielony groszek + biały ser półtłusty +siemię lniane + natka pietruszki oraz koperek

Wersja II

Humus + awokado + nasiona słonecznika + natka pietruszki oraz koperek

Wersja III

Humus + papryka czerwona + awokado + pestki dyni + natka pietruszki oraz koperek

Dodatki na wszystkich: pieprz, sól oraz sos balsamico.










Hummus toasts in three ways


Hummus toasts don't have to be boring. Humus is a great base for everything. Below my three tasty suggestions.

Base: Hummus any kind ( in my case with pepper)

Version I

Hummus + cherry tomatoes + green peas + white cheese + linseed + fresh chopped parsley and dill

Version II

Hummus + avocado + sunflower seeds + fresh chopped parsley and dill

Version III

Hummus + red pepper + avocado + pumpkin seeds + fresh chopped parsley and dill

Extras all over: pepper, salt and balsamic sauce
.












środa, 14 kwietnia 2021

Szybki omlet dla leniwych bez ubijania jaj

kwietnia 14, 2021 0
Szybki omlet dla leniwych bez ubijania jaj


Eng. version, bottom of the page 

Szybsza wersja omletu, kiedy chcemy rano zaoszczędzić na czasie ;-)

W moim przypadku dodatki do omleta to awokado skropione cytryna i doprawione solą i pieprzem oraz biały twarożek z nasionami słonecznika.

Oczywiście wszystko zależy od waszej wyobraźni...

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka dowolnej mąki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki do pieczenia
  • 4 łyżki dowolnego mleka (zwykłe lub roślinne)
Pieczemy na małym ogniu i uważamy bo lubi się szybko przypalić.



Quick omelette for lazy people without beating the eggs.

Faster version of the omelette when you want to save time in the morning ;-)

In my case, the omelette toppings are avocado sprinkled with lemon and seasoned with salt and pepper, and white cottage cheese with sunflower seeds.

Of course, it all depends on your imagination...

Ingredients:
  • 3 eggs
  • 1 tablespoon of any flour
  • 1/2 flat teaspoon of backing powder
  • 4 tablespoons of any milk ( cow milk or vegetable milk)
Bake on low heat and be careful because it likes to burn quickly.


niedziela, 11 kwietnia 2021

Brunch Fit - wracamy do formy po świętach!

kwietnia 11, 2021 0
Brunch Fit - wracamy do formy po świętach!



Eng. version, bottom of the page 

Proponuję wam na ten weekend prosty Brunch Fit! Sama lubię sobie robić taki smaczny detoks bo dodaje energii i wprawia w dobry nastrój. Po obżarstwie świątecznym wręcz idealny zestaw.

Zaczynamy od porannej kaw...nie tym razem ;-)
Zamiast niej startujemy z: lemoniadą z rokitnika i miodu.

Burger Fit 
Przepis na wafle znajdziecie tutaj. Zamiast wafli możecie użyć też bajgli. 





Skład Burgera:
  • Guacamole (1 awokado, 1/2 sok z cytryny, 1 ząbek czosnku, pieprz, sól 
  • Twarożek (twaróg półtłusty z odrobiną jogurtu)
  • Pierś z kurczaka / lub sadzone jajko - do przygotowania na patelni
  • Ser żółty 

Z dodatków opcjonalnie: majonez, ketchup lub mustarda


Sałatka :
Mix sałat z sosem balsamico oraz ziarnami słonecznika 

Sos balsamico - 2 łyżki oliwy, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka miodu, sól, pieprz 

Salsa pomidorowa z czerwoną szalotką  - 2 pomidory, 1/2 czerwona cebula, 1/2 Sok z cytryny, pieprz, sól 

Po takim brunchu możecie przenosić góry!



Brunch Fitness -We are back in shape after holidays!

We begin the day of course as usual with morning coff....not this time! :-) 
Instead of it we start with seabuctkhorn and honey lemonade.

Burger Fit 

You can find the recipe for waffles here. Instead of waffles you can also use bagels.

Burger ingredients:
  • Guacamole (1 avocado, 1/2 lemon juice, 1clove of garlic, pepper, salt)
  • Cottage cheese (semi-fat cottage cheese with a little yoghurt)
  • Chicken breast/ or fried egg - to be prepare in a pan
  • 1 slice yellow cheese 
Optional extras: mayonnaise, ketchup or mustard.

Salad: 
Mix of lettuce with balsamico sauce and sunflower seeds.

Balsamic sauce - 2 tablespoons of olive oil, 1 tablespoon of balsamic vinegar, 1 teaspoon of honey, salt, pepper.

Tomato Salsa with red onion - 2 tomatoes, 1/2 red onion, 1/2 lemon juice, salt, pepper.

After such brunch, you can move the mountains!

wtorek, 6 kwietnia 2021

Gdańsk: Wegański Brunch w Avokado Vegan Bistro

kwietnia 06, 2021 0
Gdańsk: Wegański Brunch w Avokado Vegan Bistro


Eng. version, bottom of the page

Wiele jest miejsc w Polsce na smaczny na brunch ale nadal opcji dla wegan i dla osób z nietolerancjami pokarmowymi ciągle mało.  Będąc kiedyś w Gdańsku miałam przyjemność zjeść bruch w bardzo przytulnym miejscu o nazwie Avokado Vegan Bistro. 


Miejsce dla koneserów bo dość ukryte i z dala od bezpośredniego centrum Gdańska ale dysponujące bardzo ciekawa kartą dań. Lokal wygląda niepozornie i jest nie duży. Obsługa jest bardzo miła i zaznajomiona dokładnie z kartą dań i składnikami.

Dania są bardzo kolorowe i pełne wartościowych składników. Miłośnicy kaszy jaglanej, falafelów z ciecierzycy, sałatek, wegańskich burgerów i zup-kremów na pewno się tu odnajdą. W menu znajdziemy też informacje o tym czy dana pozycja w karcie jest bezglutenowa. 


Wypieki również dopasowane sezonowo i bezglutenowe. Możecie tu spokojnie zjeść i wypić smaczną kawę, herbatę, ziołowy napar czy lemoniadę.





Sprawdź na BRUNCH & BREAKFAST MAP gdzie znajduje się to miejsce.

Zobacz także:






Vegan Brunch at Avokado Vegan Bistro in Gdańsk

There are many good places for brunch in Poland, but still not many brunch spots for vegans and people with food intolerances. Once I was in Gdańsk, I had the pleasure of eating brunch in a very cozy place called Avokado Vegan Bistro. 

A place for connoisseurs. It is quite hidden and away from the direct center of Gdańsk, but with a very interessting green menu. The restaurant looks inconspicuous and it's small. The Bistro stuff is very nice and they are familiar with the menu and all ingridients.

The dishes are very colorful and rich in valuable ingridients. Fans of millet, chickpea falafels, salads, vegan burgers and cream soups will surely find their palce here. The menu also includes information whether a given item on the menu card is gluten-free or not.

Pastries are also seasonally adjusted and gluten-free. You can eat here and drink tasty coffee, tea, herbal tea or lemonade.


Check on BRUNCH & BREAKFAST MAP where to find this place.

You will also like:

Kaffé Bageri Stockholm, little Sweden in the heart of Kraków 

sobota, 27 marca 2021

Wiosenny omlet ze słodkim sosem chili

marca 27, 2021 0
Wiosenny omlet ze słodkim sosem chili




Eng. version, bottom of the page

W końcu zrobiło ciepło to i na brunchowym talerzu zagościła wiosna. Proponuję wam wiosenny omlet z szynką, rukolą, kiełkami lucerny oraz rzodkiewki podany ze słodkim sosem chili. 

Przepis na ten puszysty omlet jest świetną baza do każdego innego omleta tak, że możecie puścić wodze fantazji i działać! ;-)

Składniki (dla 2 osób)

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki 
  • Przyprawy: słodka papryka, oregano, pieprz i sól 
  • Szynka (około 10 dag)
  • Rukola, kiełki lucerny oraz rzodkiewki
  • Słodki sos chili Asia Flavours 


Przygotowanie:

Białka jaj ubijamy osobno na sztywną pianę. 

Żółtka z mąką oraz mlekiem mieszamy i dodajemy do ubitej piany. Delikatnie wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i przelewamy całość omleta. Posypujemy przyprawami. Ustawiamy mały ogień palnika i przykrywamy pokrywką. Nie zmieniamy natężenia ognia. Czas pieczenia około 15 minut. 



Omlet ma urosnać i podeschnąć. Sprawdzamy delikatnie brzegi, jeśli omlet swobodnie się "okręca" na patelni i od góry jest lekko przyschniety to jest już gotowy. 



Posypujemy zielonymi dodatkami i podajemy z słodkim sosem chili.

Smacznego!



Spring omelette with sweet chili sauce

Spring has finally come. I offer you a spring omelette with ham, arugula, alfalfa and radishes sprouts served with sweet chili sauce.

The recipe for this fluffy omelette is a great base for any other omelette so that you can let your imagination run wild and act! ;-)

Ingredients (for 2 people)

  • 4 eggs
  • 2 tablespoons milk
  • 2 tablespoons flour
  • Spices: sweet pepper, oregano, pepper and salt
  • Ham (about 10 grams)
  • Arugula, alfalfa and radishes sprouts 
  • Sweet chili sauce from Asia Flavours 
Preparation:

Beat the egg whites separately into stiff foam.

Mix the egg yolks with flour and milk and add to the whipped foam. We mix everything gently. 

Add the finely diced ham.

Melt the butter in the pan and pour the whole omelette. Sprinkle the spices all over it. 

Put a small fire on the burner and cover it with a lid. We do not change the intensity of the fire.

Backing time approximately 15 minutes.

The omelette is supposed to grow and dry. Check the edges gently, if the omelette "moves" freely in the pan and is slightly dry on the top, it means it's ready to be served.

Sprinkle with green stuff and serve with sweet chili sauce.

Enjoy your meal!


niedziela, 21 marca 2021

Kaffé Bageri Stockholm, czyli mała szwecja w sercu Krakowa

marca 21, 2021 0
Kaffé Bageri Stockholm, czyli mała szwecja w sercu Krakowa




Eng. version, bottom of the page  

Jest takie miejsce w Krakowie gdzie Szwedzka kultura spotyka się na kawę i dobre ciastko z Polską. Już od samej czerwonej fasady przenosimy się do Sztokholmu...

W Kaffé Bageri czekają na nas świeżo pieczone rolowane szwedzkie drożdżowe ciastka o nazwie "kanelbullar" z cynamonem, kakao, jagodami...
Od unoszącego zapachu robisz się od razu głodny/na. 


Miejsce jest dość małe ale z klimatem. W lecie można delektować się kawą na zewnątrz przy jednym ze stolików. Obsługa jest bardzo sympatyczna i bezpośrednia. 










Renoma wypieków roznosi się z ust do ust. Prawie zawsze są tam kolejki oczekujących na słodkie smakołyki. To idealne miejsce na spotkanie z przyjaciółką na kawę i plotki.

Sprawdź na BRUNCH & BREAKFAST MAP gdzie znajduje się to miejsce.

Zobacz także:

Blossom Cafe moje ulubione miejsce na brunch 

Bubble Toast - instagramowy brunch



Kaffé Bageri Stockholm, little Sweden in the heart of Kraków 

There is a place in Kraków where Swedish culture meets Polish for coffee and good cake. Just from looking on the red facade we're feeling as we were in Stockholm already...

Freshly baked, swedish warm yest "kanelbullar"cakes with cinnamon, cocoa, blueberries and more are waiting for us in Kaffé Bageri...You will immediately get hungry from the delicious smell that hit you right away after entering the café.

The place is small but with a great atmosphere. In summer you can enjoy your coffee sitting outside at one of the tables. The service is very friendly and outgoing. 

The reputation of this place is spreading from mouth to mouth. There are almost always lines waiting for their sweet treats there. It has to mean something, right ;-) It's a perfect place to meet a friend for coffee and gossip.


Check on BRUNCH & BREAKFAST MAP where to find this place.

You will also like:

Blossom Cafe my favourite brunch place

Bubble Toast - instagram brunch



sobota, 13 marca 2021

5 powodów dlaczego warto brunchować!

marca 13, 2021 0
5 powodów dlaczego warto brunchować!






Każdy z nas inaczej reaguje na stres ale każdy po ciężkim dniu lub sytuacji chce się odstresować. Przygotowywanie domowego brunchu jest dla mnie formą relaksu. 
Przedstawię wam 5 naukowych powodów dlaczego przygotowywanie brunchu w domu może mieć zbawienny wpływ na wasze samopoczucie.

1. Rytuał Samopoczucia 
W weekendy mamy tendencję do zwolnienia tempa naszego życia, śpimy dłużej i jesteśmy w stanie bardziej docenić te małe rzeczy, które się na prawdę liczą. Wizja porannego brunchu, który możemy celebrować sami lub z drugą osobą powinien być tym wyjątkowym momentem w tygodniu na który czekamy z radością.
W naszej ludzkiej naturze jest dbanie o innych ale również i o siebie. Często o tym zapominamy albo odkładamy na później, na ten lepszy moment...tylko po co? 

2. Aromaterapia
Nic tak bardzo nie stymuluje naszych zmysłów jak zapach i smak. Kiedy przygotowujemy jedzenie nasz mózg jest jakby na mini wakacjach. Kiedy jestem w odległych krajach najbardziej lubię doświadczać zapachów i smaków buszując na lokanych bazarach lub testując jedzenie w małych knajpkach.

3. Rozbudzona Kreatyność
Gotowanie dosłownie zwieksza apetyt na więcej...W czasie pandemii wszyscy tego doświadczyliśmy, kiedy zaczęliśmy testować najprzeróżniejsze przepisy. Mąka była wręcz towarem deficytowym ;-)

4. Temat do rozmów z innymi
Wszyscy kochamy rozmawiać o jedzeniu. To jeden z tych tematów, który łączy ludzi. Szczególnie kiedy sami eksperymentujemy w kuchni.

5. Własna satysfakcja
Brzmi może banalnie ale chodzi o coś bardzo istotnego i na pozór niewidocznnego gołym okiem. Realizując małe zadania czujemy się bardziej zadowoleni, że udało nam się cos zrobić a co za tym idzie jesteśmy bardziej zrelaksowani. Dodatkowo gotując coś dla kogoś możemy spodziewać się uznania z czyjeś strony. Poczucie akceptacji i uznania łagodzi negatywne skutki napięć nerwowych.
Oczywiście brunch jest jedną z propozycji, wszelkie aktywność, które angażują nas w gotowanie mają na nas podobny wpływ. Myślę, że czasem warto na chwilę przystanąć i zastanowić się nad pewnymi aspektami życia...
Pielęgnowanie rytuałów dbania o własne samopoczucie nie jest łatwe ale można je w sobie z czasem wyrobić.

Zobacz także:






Najlepsza sałatka z burakami, gruszką i serem feta

marca 13, 2021 0
Najlepsza sałatka z burakami, gruszką i serem feta





Eng. version, bottom of the page

Buraka w sałatkach lubię jeść na kilka sposobów, dziś dzielę się z wami przepisem na buraka z gruszką i fetą/kozim serem/bryndzą/mozarella - wybierz ser wg preferencji.

Składniki:

Sałatka ( na 1 osobę)

2 Czerwone Buraki

1 Gruszka

1 łyżka oleju z pestek winogron

Rozmaryn, Bazylia (naturalne lub suszone)

1 łyżeczka miodu

1/2 cytryny sok wyciśnięty 

Ser ilość dowolna

Sałata mix

1 łyżeczka pestek Słonecznika lub orzeszków piniowych

Dressing:

2 łyżki ocet balsamiczny

1 łyżeczka miodu

4 łyżki oleju z pestek winogron 


Przygotowanie:

Buraki można ugotować albo upiec w piekarniku w 200 stopniach. Ja swoje kupiłam już ugotowane na parze i zapakowane - sztuk cztery. Można je dostać w Auchanie.

Gruszki karmelizujemy. Kroimy w na średnie kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem rozmarynem i bazylia. Chwilę karmelizujemy, dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Przygotowujemy dressing z podanych składników. 

Podanie sałatki:

Rozkładamy sałatę, na niej buraczki oraz gruszki. Posypujemy wszystko serem. Polewamy dressingiem i posypujemy nasionami słonecznika.

Gotowe do konsupcji! :-)


Beetroot salad with pear and feta 

I like to eat beetroot in salads in several ways. Today I will share with you a recipe with beetroot with pear and feta/goat chees/ sheep cheese/ mozzarella - choose cheese accordingly to your preferences.

Ingredients 

Salad (for 1 person)

2 Red Beets

1 Pear

1 tablespoon of grape seed oil

Rosemary, Basil (natural or dried)

1 teaspoon of honey 

1/2 lemon, squeezed juice 

Any quantity of cheese 

Lettuce mix

1 teaspoon of sunflower seeds or pine nuts

Dressing:

2 tablespoons balsamic vinegar 

1 teaspoon of honey 

4 teaspoon of grape seed oil


Preparation:

Beets can be boiled or baked in the oven at 200 degrees. I bought mine, already steamed and packed - four beetroots. You can get them at Auchan.

Caramelize the pears. Cut into medium pieces and put them in a hot pan with grape seed oil,rosemary and basil. Caramelize for a while, add honey and lemon juice. We mix it and take it off the fire.

We prepare a dressing from the given ingredients.

Serving the salad:

We spread the lettuce, on it the beetroots and pears. We sprinkle everything with cheese. Pour the dressing and sprinkle with sunflower seeds.

Ready for consumption! ;-)