Tajemniczy gość na brunchu czyli Croissant Lagun :-P - Brunch with Monika

Translate

sobota, 17 kwietnia 2021

Tajemniczy gość na brunchu czyli Croissant Lagun :-P




Eng. version, bottom of the page 

Bohaterem dzisiejszego brunchu będzie Mysterious Tree Beast czyli Croissant Laugun we własnej osobie!
Ten najbardziej zabawny news roku 2021 rozpromowany przez BBC rozbawił chyba wszystkich na świecie. 
Dlatego na dzisiejszym brunchu nie mogło zabraknąć tajemniczej bestii z drzewa...

Czy Croissant pochodzi z Francji?

Otóż nie! Protoplastą croissanta był w XIII wieku austryjacki wypiek o nazwie kipferl. Miał on wtedy  różny kształt i głównie orzechowe nadzienie.

Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i związany jest z otwarciem przrz Augusta Zanga wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu - Boulangerie Viennoise. Można się łatwo domyślić, że zmodyfikował on przepis na kipferl...




Skąd pochodzi nazwa i kształt Croissant?

Jest to symbolm zwycięstwa wojsk polsko-habsburskich dowodzonych przez króla Jana III Sobieskiego nad armią imperium osmańskiego.

Aby uczcić to zwycięstwo, piekarze przygotowali rogaliki, które kształtem nawiązywały do półksiężyca z flagi tureckiej. Wtedy nazwali go Türkenkipferl.

To trochę taki relikt jak Lajkonik w Krakowie ;-)





Croissant Lagun 

Baza: Mr. Croissant we własnej osobie ( u mnie Croissanty maślane firmy PANO do popieczenia w piekarniku)

Pozostałe składniki nadzienia:
  • Awokado
  • Pasta jajeczna (3 ugotowane i pokrojone jajka, dwie łyżkieczki majonezu, 1 łyżka musztardy, pieprz, sól)
  • Łosoś wędzony 
  • Szynka parmeńska 
  • Sałata 
  • Pomidorki koktajlowe
Czego tylko dusza zapragnie...

Teraz delektując się croissant możemy się czuć jak zwycieski król Jan Sobieski lub Marie-Antoinette, która również była wielką fanką croissantów.




Mysterious Brunch Guest: Croissant Laugun 

The main character of today's brunch will be the Mysterious Tree Beast - Croissant Laugun himself!

This most funny news of 2021 published by the BBC probably amused everyone in the world.

That is why our brunch place could not be complete without the mystical tree beast...

Does the Croissant really come from France?

Well,no! The ancestor of the croissant in the 13th century was an Austrian baking called kipferl. At that time it had a different shape and nut filling.

The first official recipe for croissants dates back to 1839 and is associated with the opening of August Zang's Viennese bakery on rue de Richelieu in Paris - Boulangerie Viennoise. You can easily guess that he modified the recipe for kipferl...

Where does the name and shape of the croissant come from?

It is a symbol of the military victory of the Polish-Habsburg commanded by King Jan III Sobieski over the army of the Ottoman Empire.

To celebrate the victory, bakers prepared croissants that resembled the crescent of the Turkish flag. Then they called him Türkenkipferl.

It's a bit of a relic like Lajkonik in Krakow;-)

Croissant Lagun 

Base: Mr. Croissant 

Other filling ingredients:
  • Avocado 
  • Egg pasta 
  • Smoked salmon 
  • Parma ham
  • Lettuce
  • Cherry tomatoes 
Whatever your heart desires...

Now, while enjoying a croissant, you can feel like the victorious King Jan Sobieski or Marie-Antoinette who was also a big fan of croissants.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz