Francuski deser soufflé - Brunch with Monika

Translate

sobota, 24 kwietnia 2021

Francuski deser soufflé



 Eng. version, bottom of the page

Czasem mam ochotę na coś innego niż zwykle, wtedy stawiam Soufflé! 

Plusy:
  • Jest gluten free
  • Czas pieczenia to 12 minut
  • Trzeba go jeść na ciepło co tylko jest jego zaletą.
  • Można go jeść z bitą domową śmietaną, lodami czy owocami.
Minusy:

Brak :-)







1 banan

3 białka

1/2 soku cytryny

2 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masło do foremek
Cukier puder do udekorowania

Banan + Sok z cytryny mixujemy, dodajemy łyżeczkę mąki 

Osobno ubijamy z białek sztywną pianę, co minute dodajemy łyżkę cukru.

Dodajemy po łyżce do masy z bananem i sokiem z cytryny.

Wlewamy do połowy foremek. Pieczemy przez koło 12 minut na 175 stopni.

Inne ciekawe przepisy znajdziecie znajdziecie tutaj.

Jeśli mogę coś dodać od siebie to, że pierwszy raz robiłam suflet i wyszedł perfekcyjnie!

Smacznego!




French desert Soufflé 

When I have a sweet tooth for something different than usual, I cook Soufflé!

Pros:
  • It's gluten-free
  • 12 minutes backing time 
  • You have to eat it warm, which is a big advantage.
Minuses:

Lack :-)

1 banana

3 egg yolks 

1/2 lemon juice 

2 tablespoons of sugar 

1 flat teaspoon of potato flour

Butter for molds

Powder sugar to decorate


Mix the banana + lemon juice, add potato flour 

Separately beat the egg whites into stiff foam, add a spoonful of sugar every minute.

Add a spoonful to the mixture with banana and lemon juice.

Pour into the molds, don't make them full.

Bake for about 12 minutes at 175 degrees.


You can find this super easy Soufflé recipe here.

My suggestion: you can limit the amount of sugar to 2 tablespoons.

Enjoy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz