Czasem mam ochotę na coś innego niż zwykle, wtedy stawiam Soufflé!
Plusy:
- Jest gluten free
- Czas pieczenia to 12 minut
- Trzeba go jeść na ciepło co tylko jest jego zaletą.
- Można go jeść z bitą domową śmietaną, lodami czy owocami.
Minusy:
Brak :-)
1 banan
3 białka
1/2 soku cytryny
2 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
Masło do foremek
Cukier puder do udekorowania
Banan + Sok z cytryny mixujemy, dodajemy łyżeczkę mąki
Cukier puder do udekorowania
Banan + Sok z cytryny mixujemy, dodajemy łyżeczkę mąki
Osobno ubijamy z białek sztywną pianę, co minute dodajemy łyżkę cukru.
Dodajemy po łyżce do masy z bananem i sokiem z cytryny.
Wlewamy do połowy foremek. Pieczemy przez koło 12 minut na 175 stopni.
Inne ciekawe przepisy znajdziecie znajdziecie tutaj.
Jeśli mogę coś dodać od siebie to, że pierwszy raz robiłam suflet i wyszedł perfekcyjnie!
Smacznego!
French desert Soufflé
When I have a sweet tooth for something different than usual, I cook Soufflé!
Pros:
- It's gluten-free
- 12 minutes backing time
- You have to eat it warm, which is a big advantage.
Minuses:
Lack :-)
1 banana
3 egg yolks
1/2 lemon juice
2 tablespoons of sugar
1 flat teaspoon of potato flour
Butter for molds
Powder sugar to decorate
Mix the banana + lemon juice, add potato flour
Separately beat the egg whites into stiff foam, add a spoonful of sugar every minute.
Add a spoonful to the mixture with banana and lemon juice.
Pour into the molds, don't make them full.
Bake for about 12 minutes at 175 degrees.
You can find this super easy Soufflé recipe here.
My suggestion: you can limit the amount of sugar to 2 tablespoons.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz