Co jakiś czas staram się odstawić kawę i szukam godnych alternatyw. To trochę ciężkie kiedy się na prawdę lubi kawę ;-))
Obecnie sprawdza się u mnie idealnie kawa z cykorii. Mam tu na myśli czystą kawę z cykorii a nie żaden mix cykorii z kawą zbożową albo zwykłą kawą. Czytajcie uważnie etykietki na produktach w sklepach.
No dobra, ale wiecie co to jest ta cykoria?
Na pewno kojarzycie cykorie z tą "mini sałatką" o lekko gorzkawym smaku, dostępną w sklepach. Tak, to też jest cykoria ale inna odmiana zwana cykorią sałatową. Cykorii mamy aż cztery odmiany. To właśnie z suszonych korzeni cykorii korzeniowej białej wytwarzana jest kawa z cykorii.
Dlaczego kawa z cykorii?
- Ponieważ smakuje prawie identyczne z kawą naturalną
- Nie zawiera kofeiny.
- Jest nie kaloryczna tylko 100g to około 3 kcal
- Zawiera wiele minerałów: potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminy B3, błonnik oraz inulinę.
- Inulina stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej a ta wzmacnia układ odpornościowy
- To najlepszy produkt prebiotyczny.
- Pomaga w walce z infekcjami np. przeziębieniem czy grypą
- Usprawnia metabolizm - pomaga przy odchudzaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz