Eng. version, bottom of the page
Buraka w sałatkach lubię jeść na kilka sposobów, dziś dzielę się z wami przepisem na buraka z gruszką i fetą/kozim serem/bryndzą/mozarella - wybierz ser wg preferencji.
Składniki:
Sałatka ( na 1 osobę)
2 Czerwone Buraki
1 Gruszka
1 łyżka oleju z pestek winogron
Rozmaryn, Bazylia (naturalne lub suszone)
1 łyżeczka miodu
1/2 cytryny sok wyciśnięty
Ser ilość dowolna
Sałata mix
1 łyżeczka pestek Słonecznika lub orzeszków piniowych
Dressing:
2 łyżki ocet balsamiczny
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Buraki można ugotować albo upiec w piekarniku w 200 stopniach. Ja swoje kupiłam już ugotowane na parze i zapakowane - sztuk cztery. Można je dostać w Auchanie.
Gruszki karmelizujemy. Kroimy w na średnie kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem rozmarynem i bazylia. Chwilę karmelizujemy, dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy dressing z podanych składników.
Podanie sałatki:
Rozkładamy sałatę, na niej buraczki oraz gruszki. Posypujemy wszystko serem. Polewamy dressingiem i posypujemy nasionami słonecznika.
Gotowe do konsupcji! :-)
Beetroot salad with pear and feta
I like to eat beetroot in salads in several ways. Today I will share with you a recipe with beetroot with pear and feta/goat chees/ sheep cheese/ mozzarella - choose cheese accordingly to your preferences.
Ingredients
Salad (for 1 person)
2 Red Beets
1 Pear
1 tablespoon of grape seed oil
Rosemary, Basil (natural or dried)
1 teaspoon of honey
1/2 lemon, squeezed juice
Any quantity of cheese
Lettuce mix
1 teaspoon of sunflower seeds or pine nuts
Dressing:
2 tablespoons balsamic vinegar
1 teaspoon of honey
4 teaspoon of grape seed oil
Preparation:
Beets can be boiled or baked in the oven at 200 degrees. I bought mine, already steamed and packed - four beetroots. You can get them at Auchan.
Caramelize the pears. Cut into medium pieces and put them in a hot pan with grape seed oil,rosemary and basil. Caramelize for a while, add honey and lemon juice. We mix it and take it off the fire.
We prepare a dressing from the given ingredients.
Serving the salad:
We spread the lettuce, on it the beetroots and pears. We sprinkle everything with cheese. Pour the dressing and sprinkle with sunflower seeds.
Ready for consumption! ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz