Wiosenny omlet ze słodkim sosem chili - Brunch with Monika

Translate

sobota, 27 marca 2021

Wiosenny omlet ze słodkim sosem chili




Eng. version, bottom of the page

W końcu zrobiło ciepło to i na brunchowym talerzu zagościła wiosna. Proponuję wam wiosenny omlet z szynką, rukolą, kiełkami lucerny oraz rzodkiewki podany ze słodkim sosem chili. 

Przepis na ten puszysty omlet jest świetną baza do każdego innego omleta tak, że możecie puścić wodze fantazji i działać! ;-)

Składniki (dla 2 osób)

  • 4 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki mąki 
  • Przyprawy: słodka papryka, oregano, pieprz i sól 
  • Szynka (około 10 dag)
  • Rukola, kiełki lucerny oraz rzodkiewki
  • Słodki sos chili Asia Flavours 


Przygotowanie:

Białka jaj ubijamy osobno na sztywną pianę. 

Żółtka z mąką oraz mlekiem mieszamy i dodajemy do ubitej piany. Delikatnie wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę.

Na patelni rozpuszczamy masło i przelewamy całość omleta. Posypujemy przyprawami. Ustawiamy mały ogień palnika i przykrywamy pokrywką. Nie zmieniamy natężenia ognia. Czas pieczenia około 15 minut. 



Omlet ma urosnać i podeschnąć. Sprawdzamy delikatnie brzegi, jeśli omlet swobodnie się "okręca" na patelni i od góry jest lekko przyschniety to jest już gotowy. 



Posypujemy zielonymi dodatkami i podajemy z słodkim sosem chili.

Smacznego!



Spring omelette with sweet chili sauce

Spring has finally come. I offer you a spring omelette with ham, arugula, alfalfa and radishes sprouts served with sweet chili sauce.

The recipe for this fluffy omelette is a great base for any other omelette so that you can let your imagination run wild and act! ;-)

Ingredients (for 2 people)

  • 4 eggs
  • 2 tablespoons milk
  • 2 tablespoons flour
  • Spices: sweet pepper, oregano, pepper and salt
  • Ham (about 10 grams)
  • Arugula, alfalfa and radishes sprouts 
  • Sweet chili sauce from Asia Flavours 
Preparation:

Beat the egg whites separately into stiff foam.

Mix the egg yolks with flour and milk and add to the whipped foam. We mix everything gently. 

Add the finely diced ham.

Melt the butter in the pan and pour the whole omelette. Sprinkle the spices all over it. 

Put a small fire on the burner and cover it with a lid. We do not change the intensity of the fire.

Backing time approximately 15 minutes.

The omelette is supposed to grow and dry. Check the edges gently, if the omelette "moves" freely in the pan and is slightly dry on the top, it means it's ready to be served.

Sprinkle with green stuff and serve with sweet chili sauce.

Enjoy your meal!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz