Brunch with Monika

Translate

czwartek, 10 czerwca 2021

Poznań: Blonde and Bikini artystyczne miejsce na śniadanie i brunch

czerwca 10, 2021 0
Poznań: Blonde and Bikini artystyczne miejsce na śniadanie i brunch

Nazwa Blonde and Bikini kojarzy się raczej z drinkami na plaży niż z naprawdę świetną restauracją, ale napewno ta nazwa zapada w pamięci ;-) 




Restauracja jest artystycznie dopracowana. Mamy tu zderzenie elegancji artdeco z nowoczesnym industrialem. Wszystkie elementy są gustownie połączone. 



Możemy spędzić czas wewnątrz lokalu lub na uroczym "ogródku" pod parasolem z widokiem na piękna ulicę oraz zabytkowe kamienice. Przez moment można poczuć się tutaj jak w Paryżu.


Obsługa restauracji jest bardzo pomocna i od drzwi organizuje dla nas miejsce w ogródku. 
W karcie znajduję dobrze znane na świecie hity śniadaniowe w tym od niedawna rozpromowane jajka po turecku. Zamawiam!
Ważna rzecz dla brunczujących: śniadania wydawane są tylko do godziny 12:30!




Śniadanie podane perfekcyjnie, duży plus za domowej roboty ciemne pieczywo z żurawiną. Smak nie zapomniany i polecam spróbować takiej wersji śniadaniowej jeśli lubicie zieloną kolendrę.
Miejscówka to miejsce chętnie odwiedzane, w południe większość miejsc była już zarezerwowana pod obiady.


Jest to eleganckie miejsce tak na prawdę na każdą okazję.

Sprawdz gdzie znajduje się to miejsce a także jemu podobne na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP 

poniedziałek, 7 czerwca 2021

Projekt Wilson - poznański brunch

czerwca 07, 2021 2
Projekt Wilson - poznański brunch




Projekt Willson w Poznaniu  to bardzo urokliwe miejsce nastawiona głównie na dania śniadaniowe ale również i brunchowe.

Restauracja mieści się w przepięknej narożnej restauracji na przeciwko parku Willsona i posiada urokliwy mały ogródek. Wielkim jej plusem jest otwartość na klientów z czworonożnymi pupilami.




Z olbrzymiej karty menu pełnej smakowitości wybrałam śniadanie "Willson po angielsku" czyli talerz pełen zieleniny, grillowanych pikantnych kiełbasek, jajko sadzone z pieczarkami oraz czerwoną fasolkę podawaną na ciepło. Oczywiście w ofercie dań znajdzie też i wersję jarskie, kanapki ciabaty, sycące szejki i smaczną kawę również z mlekiem roślinnym.



Ogródek jest bardzo klimatyczny i można się w nim poczuć jak celebryta na brunchu w L.A. Po obżarstwie zachęcam do spaceru po urokliwym parku Willsona. 

Sprawdz to oraz inne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.  




sobota, 5 czerwca 2021

Święty czyli gdzie zjeść najlepsze śniadanie w Poznaniu

czerwca 05, 2021 0
Święty czyli gdzie zjeść najlepsze śniadanie w Poznaniu


Przebywając w Poznaniu odnoszę wrażenie, że jest to zagłębie miejsc na późne śniadania. Miasto ma też swoisty leniwy charakter ze swoimi przestrzeniami pełnymi zieleni oraz secesyjnymi kamienicami. Na pewno to moja nie ostatnia wizyta w Poznaniu. 

Z polecenia moje pierwsze kroki śniadaniowe skierowałam do Świętego, który swoim wystrojem oraz rytmem przypomina moje ulubione Blossom w Krakowie.


Sam lokal nie jest duży ale wysoki i co najważniejsze obsługa chętnie pomoże zorganizować miejsce czy doradzi z doborem menu. Można też siedzieć na zewnątrz i podziwiać kamienice.



Przyglądając się miastu przez duże okno Świętego widziałam jak z wielką determinacją klienci parkowali aby tylko udać się tutaj na śniadanie. To miejsce wydaje się być wręcz oblegane przez prawdziwych Poznanian.



Co do jedzenia to śniadanie przeszło wszelkie moje oczekiwania. Pieczony serek Haloumi podany z ciepłym wieloziarnistym pieczywem, awokado, sadzonymi jajkami i najlepszą na świecie sałatką będzie mi się śnić po nocach. Próbowałam też ich bajgla z wołowiną oraz jakiem sadzonym i to również była fiesta smaku. W burgerze znajdziemy porządny kawał wołowiny!



Forma podania oraz ilość co do jakości poprostu perfecto! Kawkę możecie dostać również na mleku roślinnym oraz i bez laktozy.

Przyznam się, że po tym brunchu czułam się mega najedzona! 

Miejscówka nie jest w samym centrum i trzeba kawałek samochodem czy lokalnym autobusem podjechać co ma oczywiście dla nas turystów swoje plusy i minusy, ale patrząc na jakość jedzenia, mnie to osobiście nie przeszkadza. W końcu fajnie jest zacząć dzień od naprawdę dobrego posiłku.

Znajdź to miejsce na mojej BRUNCH AND BREAKFAST MAPIE.


środa, 26 maja 2021

Jakie najlepsze Prosecco wybrać lub kupić? 

maja 26, 2021 0
Jakie najlepsze Prosecco wybrać lub kupić? 

 




Wchodzimy do restauracji, znajdujemy wymarzony stolik i jako aperetif zamawiamy... Tak, Prosecco!


Prosecco jest oprócz Aperola Spritza jednym z najczęstszych wyborów w restauracji kiedy chcemy delektować się czymś orzeźwiającym.
Swoją popularnością wyparło prawie szampana.

Często zamawiając Prosecco nie zastanawiamy się jednak jaki jego rodzaj jest nam serwowany.
Jeśli chcecie się swobodnie poruszać w świecie bombelkowego Prosecco, zapraszam do dalszej lektury.
Skupię się tylko najważniejszych faktach, dzięki którym w pięć minut staniecie się znawcami Prosecco.

Warto zapamiętać:

Od roku 2009 (dopiero) Prosecco DOC to nazwa chroniona pochodzenia geograficznego, zarezerwowana dla win musujących produkowanych w północno-wschodnich części Włoch (Veneto i Friuli-Wenecja Julijska) - to oznacza, że prawdziwe Prosecco DOC pochodzi TYLKO z tych regionów. Co za tym idzie oprócz nazyw Prosecco DOC na etykiecie MUSI znajdować się informacja: Product of Italy.

Prawdziwe Prosecco DOC oraz DOCG produkuje się ze specjalnej odmiany winogron o nazwie Glera.

Prosecco może być białe lub różowe (rose). 




Rodzaje apelacji Prosecco (oznaczenie wina):

DOC - (Controlled Destination of Origin) to podstawowe Prosecco, które możemy kupić w każdym supermarkecie a także powinniśmy znaleźć w każdym restauracyjnym menu. Kupując go macie pewność, że jest to produkt włoski pozyskany z winogron Glera.

DOCG - (Denomination of Controlled and Guaranteed Origin) to najwyższa apelacja Prosecco. Wino to wytwarzane jest w najlepszych regionach winnych Włoch.

Na etykiecie każdą apelację poprzedza nazwa regionu z którego Prosecco pochodzi. Nie musimy się znać na regionach już sama apelacja DOC lub DOCG powinna być dla nas pierwszym wyznacznikiem.

Przykłady Nazw Prosecco:
  • Prosecco DOC
  • Prosecco Trieste DOC oraz Prosecco Treviso DOC
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG - najlepsze Prosecco ze wszystkich!
  • Asolo Prosecco DOCG



Na co jeszcze warto zwrócić uwage:

Na butelce znajdziemy informacje o zawartości dwutlenku węgla (czyli zawartość bombelków :-)):

spumante (musujące) – ciśnienie minimum 3 bar
frizzante (perliste) – ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar
• tranquillo (spokojne) – bez dwutlenku węgla.

Zawartość cukru:

• extra brut - mocno wytrawne Prosecco.

• brut (poniżej 12 g cukru na litr) - Prosecco wytrawne ciut słodsze od extra brut.

• extra dry (12-17 g/l) - coś pomiędzy Prosecco wytrawnym a półsłodkim.

dry (17-32 g/l) - Prosecco półsłodkie, najczęściej podawane w restauracjach ponieważ pasuje niemal do wszystkiego. Ta nazwą jest dość myląca ponieważ w świecie win klasycznych określa wino wytrawne.

• demi-sec (32-50 g/l) - półsłodkie ale bardziej w kierunku słodkiego.

• zero - ostatnio nowość, która nie zawiera cukru i jest mega wytrawny. Ukłon w kierunku osób na diecie ;-) 


Miłej degustacji w najbliższym czasie! 

Odkryj nowe miejsce : Prosecco oyster bar



Źródło:
https://www.prawo-zywnosciowe.pl/2018/12/31/sylwestrowe-dylematy-czyli-champagne-vs-prosecco/
https://www.prosecco.wine/en/the-real-prosecco

poniedziałek, 24 maja 2021

Prosecco oyster bar

maja 24, 2021 0
Prosecco oyster bar

Jestem koneserką owoców morza i gdy tylko namierzyłam tą miejscówkę nic nie było mnie wstanie zatrzymać, żeby tam dotrzeć, nawet siąpiący deszcz ;-)

Czy to poświęcenie się opłaciło? 

W Prosecco oyster bar pomimo niesprzyjającej aury pogodowej czułam się tak swobodnie, że mam ochotę na powtórkę z tej przyjemności. Nie jest to na szczęście typowy bar ponieważ dania do stolika przynoszą kelnerzy.





Stylowe wnętrze, z pięknymi neonami oraz wanną pełną małż robi wrażenie.
Obsługa jest bardzo miła a wszystkie dania podawane są bardzo szybko.

Karta dań obfituje w same smakowitości jak mule w sosie, małże, smaczne krewetki i oczywiście prosecco...

Testowałam przystawkę z muli w sosie śmietanowym oraz krewetki w tempurze i wszystko było palce lizać. Dwie rzeczy do których mogłabym się przyczepić to brak miseczki z wodą do opłukania rąk, którą zazwyczaj podaje się przy zamawianiu muli oraz brak serwetek.




W ten deszczowy dzień poczułam się jak na wakacjach we Włoszech. Siedząc na zewnątrz lokalu można podziwiać jedną z piękniejszych ulic Krakowa z zabytkowymi kościołami Świętego Andrzeja oraz Piotra i Pawła.

Na prawdę polecam to miejsce na brunch jeśli lubicie owoce morza! 



Widziałam paru rowerzystów zatrzymujących się po krewetki w tempurze i odjeżdżających w dal...myślę, że to miejsce ma dużą przyszłość :-)

Sprawdźcie na BRUNCH & BREAKFAST MAP gdzie znajduje się to genialne miejsce.

Zobacz także:



czwartek, 13 maja 2021

 Jakie drinki pije się na brunchu?

maja 13, 2021 0
 Jakie drinki pije się na brunchu?





Kiedy robi się ciepło prawie we wszystkich ogródkach restauracyjnych króluje Aperol Spritz.
Gorzkawy likier o pomarańczowy kolorze został wymyślony przez dwóch braci w Padwie w roku 1919. Austryjacy wymyślili na jego bazie najsłynniejszy aperitif Aperol Spritz. Aperol z domieszką wina lub wodą sodową. Na popularności zyskał najbardziej w latach 30-tych, kiedy to kolorowe drinki stały się wyjątkowo modne.
Przepis na Aperol Spritz to prosta proporcja 3:2:1 czyli prosecco : aperol : woda sodowa.

Co zrobić kiedy zabraknie Prosecco do Aperol Spritza?

Każde wino musujące typu Cava, Sekt czy Szampan zda tutaj egzamin.
Nie polecam Vermuta, zwykłe białe wino sprawia, że cały drink staje się ciężki, mocno ziołowy i "płaski".

Co zrobić kiedy zabraknie samego Aperola?

Można użyć Campari. Różnica między Aperolem a Campari leży w procentach. Aperol to zazwyczaj 11-15% alkoholu, Campari to 20-28% oraz o wiele silniejszy i dominujący smak. 





Jakie inne aperetify pije się na brunchu?

Przedstawiam wam moje ulubione propozycje. 




Mimoza -  to na równi z Aperolem jeden z najbardziej klasycznych drinków. Nieodzowny towarzysz wszystkich brunchów na świecie. To lekkie połączenie Prosecco/ Szampana z sokiem pomarańczowym. Legenda głosi, że drink ten powstał w Hotelu Ritz w 1925 roku w  Paryżu. Podobno do jego popularności przyłożył rękę sam Alfred Hitchcock, który był jego ogromnym miłośnikiem. 





Bellini - to delikatne puree z brzoskwini z Prosecco powstało pewnego ciepłego lata w Wenecji w 1848 roku. Barman Giuseppe Cipriani nazwał koktajl na cześć obrazów weneckiego artysty z XV wieku - Giovaniego Bellini. 




HUGO - to najmłodszy drink powstały zaledwie w 2005 roku w Południowym Tyrolu w odpowiedzi na dobrze znany Aperol Spritz. To bardzo ciekawe połączenie syropu z kwiatów czarnego bzu, Prosecco, wody gazowanej podawany z limonką i liśćmi mięty. 




French 75 (fr. Soixante Quinze czyli 75) - jeśli jestescie fanami ginu to jego orzeźwiające połączenie z szampanem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru na pewno was miło zaskoczy. Dla ciekawskich nazwa aperetifu została nadana w Paryżu na część najnowocześniejszej francuskiej broni polowej podczas pierwszej wojny światowej - była ona lekka i miała 75 milimetrów. 
Zastępując szampan prosecco, dodając gin, sok z czarnego bzu, sok z cytryny  I lód uzyskamy French 77 - delikatny i owocowy koktajl.

Może zainteresuje Cię również jak wybrać najlepsze Prosecco.

Zdjęcia: www.pixabay.com


sobota, 24 kwietnia 2021

Jaka jest wasza Karma?

kwietnia 24, 2021 0
Jaka jest wasza Karma?


 Eng. version, bottom of the page

Karma w buddyzmie i hinduizmie rozumiana jest jako prawo przyczyny i skutku. W dosłownym tłumaczeniu jest to "praca" lub "działanie".

Trzeba przyznać, że w krakowskiej Karmie wszyscy pracują wyśmienicie aby klienci byli zadowoleni.




To wspaniałe miejsce dla osób z nietolerancyjną glutenu oraz wegetarian. 




Załoga Karma Coffee Roastery dba o dobry klimat, dopasowuje menu do pory roku, używa tylko jaj od kur z wolnego wybiegu a także piecze własny chleb.




Wszystko jest smaczne i przede wszystkim zdrowe. Do tego ciężko się oprzeć ich zdrowym słodkościom. Miejsce w którym nie ma co się ograniczać, tylko wręcz trzeba brunchować!


Sprawdź na BRUNCH & BREAKFAST MAP gdzie znajduje się to miejsce.
Zobacz także:





What's your Karma?

Karma in Buddhism and Hinduism is understood as the law of cause and effect. Literally translated, it is "work" or "action". 
I must admit that everyone at Karma in Kraków work perfectly to keep the customers satisfied.

It is a great place for people with gluten intolerance and vegetarians. The crew of Karma Coffee Roaster takes care of a good atmosphere, adjusts the menu to the seasons, uses only eggs from free-range hens and bakes its own bread.

Everything is tasty and, above all healthy. What's more, it's hard to resist their healthy sweets and cakes. Karma is a place where you should not limit yourself when it come to good food. You just have to brunch there!

Francuski deser soufflé

kwietnia 24, 2021 0
Francuski deser soufflé


 Eng. version, bottom of the page

Czasem mam ochotę na coś innego niż zwykle, wtedy stawiam Soufflé! 

Plusy:
  • Jest gluten free
  • Czas pieczenia to 12 minut
  • Trzeba go jeść na ciepło co tylko jest jego zaletą.
  • Można go jeść z bitą domową śmietaną, lodami czy owocami.
Minusy:

Brak :-)







1 banan

3 białka

1/2 soku cytryny

2 łyżki cukru

1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej

Masło do foremek
Cukier puder do udekorowania

Banan + Sok z cytryny mixujemy, dodajemy łyżeczkę mąki 

Osobno ubijamy z białek sztywną pianę, co minute dodajemy łyżkę cukru.

Dodajemy po łyżce do masy z bananem i sokiem z cytryny.

Wlewamy do połowy foremek. Pieczemy przez koło 12 minut na 175 stopni.

Inne ciekawe przepisy znajdziecie znajdziecie tutaj.

Jeśli mogę coś dodać od siebie to, że pierwszy raz robiłam suflet i wyszedł perfekcyjnie!

Smacznego!




French desert Soufflé 

When I have a sweet tooth for something different than usual, I cook Soufflé!

Pros:
  • It's gluten-free
  • 12 minutes backing time 
  • You have to eat it warm, which is a big advantage.
Minuses:

Lack :-)

1 banana

3 egg yolks 

1/2 lemon juice 

2 tablespoons of sugar 

1 flat teaspoon of potato flour

Butter for molds

Powder sugar to decorate


Mix the banana + lemon juice, add potato flour 

Separately beat the egg whites into stiff foam, add a spoonful of sugar every minute.

Add a spoonful to the mixture with banana and lemon juice.

Pour into the molds, don't make them full.

Bake for about 12 minutes at 175 degrees.


You can find this super easy Soufflé recipe here.

My suggestion: you can limit the amount of sugar to 2 tablespoons.

Enjoy!








sobota, 17 kwietnia 2021

Tajemniczy gość na brunchu czyli Croissant Lagun :-P

kwietnia 17, 2021 0
Tajemniczy gość na brunchu czyli Croissant Lagun :-P



Eng. version, bottom of the page 

Bohaterem dzisiejszego brunchu będzie Mysterious Tree Beast czyli Croissant Laugun we własnej osobie!
Ten najbardziej zabawny news roku 2021 rozpromowany przez BBC rozbawił chyba wszystkich na świecie. 
Dlatego na dzisiejszym brunchu nie mogło zabraknąć tajemniczej bestii z drzewa...

Czy Croissant pochodzi z Francji?

Otóż nie! Protoplastą croissanta był w XIII wieku austryjacki wypiek o nazwie kipferl. Miał on wtedy  różny kształt i głównie orzechowe nadzienie.

Pierwszy oficjalny przepis na croissanty pochodzi z 1839 roku i związany jest z otwarciem przrz Augusta Zanga wiedeńskiej piekarni przy rue de Richelieu w Paryżu - Boulangerie Viennoise. Można się łatwo domyślić, że zmodyfikował on przepis na kipferl...




Skąd pochodzi nazwa i kształt Croissant?

Jest to symbolm zwycięstwa wojsk polsko-habsburskich dowodzonych przez króla Jana III Sobieskiego nad armią imperium osmańskiego.

Aby uczcić to zwycięstwo, piekarze przygotowali rogaliki, które kształtem nawiązywały do półksiężyca z flagi tureckiej. Wtedy nazwali go Türkenkipferl.

To trochę taki relikt jak Lajkonik w Krakowie ;-)





Croissant Lagun 

Baza: Mr. Croissant we własnej osobie ( u mnie Croissanty maślane firmy PANO do popieczenia w piekarniku)

Pozostałe składniki nadzienia:
  • Awokado
  • Pasta jajeczna (3 ugotowane i pokrojone jajka, dwie łyżkieczki majonezu, 1 łyżka musztardy, pieprz, sól)
  • Łosoś wędzony 
  • Szynka parmeńska 
  • Sałata 
  • Pomidorki koktajlowe
Czego tylko dusza zapragnie...

Teraz delektując się croissant możemy się czuć jak zwycieski król Jan Sobieski lub Marie-Antoinette, która również była wielką fanką croissantów.




Mysterious Brunch Guest: Croissant Laugun 

The main character of today's brunch will be the Mysterious Tree Beast - Croissant Laugun himself!

This most funny news of 2021 published by the BBC probably amused everyone in the world.

That is why our brunch place could not be complete without the mystical tree beast...

Does the Croissant really come from France?

Well,no! The ancestor of the croissant in the 13th century was an Austrian baking called kipferl. At that time it had a different shape and nut filling.

The first official recipe for croissants dates back to 1839 and is associated with the opening of August Zang's Viennese bakery on rue de Richelieu in Paris - Boulangerie Viennoise. You can easily guess that he modified the recipe for kipferl...

Where does the name and shape of the croissant come from?

It is a symbol of the military victory of the Polish-Habsburg commanded by King Jan III Sobieski over the army of the Ottoman Empire.

To celebrate the victory, bakers prepared croissants that resembled the crescent of the Turkish flag. Then they called him Türkenkipferl.

It's a bit of a relic like Lajkonik in Krakow;-)

Croissant Lagun 

Base: Mr. Croissant 

Other filling ingredients:
  • Avocado 
  • Egg pasta 
  • Smoked salmon 
  • Parma ham
  • Lettuce
  • Cherry tomatoes 
Whatever your heart desires...

Now, while enjoying a croissant, you can feel like the victorious King Jan Sobieski or Marie-Antoinette who was also a big fan of croissants.

piątek, 16 kwietnia 2021

A może kawki z cykorii?

kwietnia 16, 2021 0
 A może kawki z cykorii?






Co jakiś czas staram się odstawić kawę i szukam godnych alternatyw. To trochę ciężkie kiedy się na prawdę lubi kawę ;-))
Obecnie sprawdza się u mnie idealnie kawa z cykorii. Mam tu na myśli czystą kawę z cykorii a nie żaden mix cykorii z kawą zbożową albo zwykłą kawą. Czytajcie uważnie etykietki na produktach w sklepach.


No dobra, ale wiecie co to jest ta cykoria? 

Na pewno kojarzycie cykorie z tą "mini sałatką" o lekko gorzkawym smaku, dostępną w sklepach. Tak, to też jest cykoria ale inna odmiana zwana cykorią sałatową. Cykorii mamy aż cztery odmiany. To właśnie z suszonych korzeni cykorii korzeniowej białej wytwarzana jest kawa z cykorii. 

Dlaczego kawa z cykorii?
  • Ponieważ smakuje prawie identyczne z kawą naturalną
  • Nie zawiera kofeiny.
  • Jest nie kaloryczna tylko 100g to około 3 kcal
  • Zawiera wiele minerałów: potas, sód, wapń, magnez, fosfor, żelazo, witaminy B3, błonnik oraz inulinę.
  • Inulina stymuluje prawidłowy rozwój mikroflory jelitowej a ta wzmacnia układ odpornościowy
  • To najlepszy produkt prebiotyczny.
  • Pomaga w walce z infekcjami np. przeziębieniem czy grypą 
  • Usprawnia metabolizm - pomaga przy odchudzaniu.

Uwaga! Spożywana w nadmiarze może osłabić naczynia krwionośne. Więc osoby z problemami jak żylaki i hemoroidy powinny pić nie więcej niż filiżankę dziennie.