1. SIMIT - z języka arabskiego oznacza "biały chleb", to pieczywo w formie podobnej do naszego krakowskiego obwarzanka, posypywane najczęściej sezamem lub makiem. Simit jest bardziej miekki i słodki w smaku. Różni go też sposób przyrządzenia ciasta. W porównaniu do krakowskiego obwarzanka nie jest podgotowywany w gorącej wodzie przed upieczeniem.
Simit podawany jest do tureckiego śniadania wraz z mocną herbatą. Spożywany jest głównie z konfiturami, serami, gotowanymi jajkami lub ayranem.
Głównie do spotkania na bliskim wschodzie, szczególnie w Armeni, Turcjii oraz na Bałkanach.
Z innych podobnych Simitowi produktów warto wymienić Rumuńskie mikro bajgielki covrigi zwane "Simigieri" oraz bubliki występujące w Rosji, na Ukrainie i Białorusi.
2. TULUMBA - przygotowywana jest z podobnych składników i pieczona na głębokim tłuszczu, tak jak Churrosy. Konsystencja ciasta jest jednak bardziej chrupka i podawana głównie ze słodką polewą lub sosami. W Istambule do ciasta dodawany jest szafran a sama Tulumba może być powierzchu posypana również kruszonymi pistacjami.
Churros - są bardziej miekkie, puszyste i oryginalnie powinny być podawana opruszone tylko cukrem
4. MIDYE DOLMA - tureckie omułki nadziewane ryżem, z warzywami, z reguły ostro doprawione. Są typową turecką szybką przystawką do piwa na mieście.
5. HAMUR KIZARTMASI - smażone na głębokim tłuszczu ciasto drożdżowe. Przypominające w smaku nieco pączka lub langosza. Podawane jest na śniadanie jak i obiad do sałatek. Przez swój dość neutralny smak może być jedzony na słodko jak i na słono.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz