Translate
czwartek, 10 czerwca 2021
poniedziałek, 7 czerwca 2021
Restauracja mieści się w przepięknej narożnej restauracji na przeciwko parku Willsona i posiada urokliwy mały ogródek. Wielkim jej plusem jest otwartość na klientów z czworonożnymi pupilami.
Z olbrzymiej karty menu pełnej smakowitości wybrałam śniadanie "Willson po angielsku" czyli talerz pełen zieleniny, grillowanych pikantnych kiełbasek, jajko sadzone z pieczarkami oraz czerwoną fasolkę podawaną na ciepło. Oczywiście w ofercie dań znajdzie też i wersję jarskie, kanapki ciabaty, sycące szejki i smaczną kawę również z mlekiem roślinnym.
Ogródek jest bardzo klimatyczny i można się w nim poczuć jak celebryta na brunchu w L.A. Po obżarstwie zachęcam do spaceru po urokliwym parku Willsona.
Sprawdz to oraz inne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.
sobota, 5 czerwca 2021
Przebywając w Poznaniu odnoszę wrażenie, że jest to zagłębie miejsc na późne śniadania. Miasto ma też swoisty leniwy charakter ze swoimi przestrzeniami pełnymi zieleni oraz secesyjnymi kamienicami. Na pewno to moja nie ostatnia wizyta w Poznaniu.
Z polecenia moje pierwsze kroki śniadaniowe skierowałam do Świętego, który swoim wystrojem oraz rytmem przypomina moje ulubione Blossom w Krakowie.
Sam lokal nie jest duży ale wysoki i co najważniejsze obsługa chętnie pomoże zorganizować miejsce czy doradzi z doborem menu. Można też siedzieć na zewnątrz i podziwiać kamienice.
Przyglądając się miastu przez duże okno Świętego widziałam jak z wielką determinacją klienci parkowali aby tylko udać się tutaj na śniadanie. To miejsce wydaje się być wręcz oblegane przez prawdziwych Poznanian.
Co do jedzenia to śniadanie przeszło wszelkie moje oczekiwania. Pieczony serek Haloumi podany z ciepłym wieloziarnistym pieczywem, awokado, sadzonymi jajkami i najlepszą na świecie sałatką będzie mi się śnić po nocach. Próbowałam też ich bajgla z wołowiną oraz jakiem sadzonym i to również była fiesta smaku. W burgerze znajdziemy porządny kawał wołowiny!
Forma podania oraz ilość co do jakości poprostu perfecto! Kawkę możecie dostać również na mleku roślinnym oraz i bez laktozy.
Przyznam się, że po tym brunchu czułam się mega najedzona!
Miejscówka nie jest w samym centrum i trzeba kawałek samochodem czy lokalnym autobusem podjechać co ma oczywiście dla nas turystów swoje plusy i minusy, ale patrząc na jakość jedzenia, mnie to osobiście nie przeszkadza. W końcu fajnie jest zacząć dzień od naprawdę dobrego posiłku.
Znajdź to miejsce na mojej BRUNCH AND BREAKFAST MAPIE.
środa, 26 maja 2021
Prosecco jest oprócz Aperola Spritza jednym z najczęstszych wyborów w restauracji kiedy chcemy delektować się czymś orzeźwiającym.
Swoją popularnością wyparło prawie szampana.
Często zamawiając Prosecco nie zastanawiamy się jednak jaki jego rodzaj jest nam serwowany.
Jeśli chcecie się swobodnie poruszać w świecie bombelkowego Prosecco, zapraszam do dalszej lektury.
Skupię się tylko najważniejszych faktach, dzięki którym w pięć minut staniecie się znawcami Prosecco.
Warto zapamiętać:
Od roku 2009 (dopiero) Prosecco DOC to nazwa chroniona pochodzenia geograficznego, zarezerwowana dla win musujących produkowanych w północno-wschodnich części Włoch (Veneto i Friuli-Wenecja Julijska) - to oznacza, że prawdziwe Prosecco DOC pochodzi TYLKO z tych regionów. Co za tym idzie oprócz nazyw Prosecco DOC na etykiecie MUSI znajdować się informacja: Product of Italy.
Prosecco może być białe lub różowe (rose).
Rodzaje apelacji Prosecco (oznaczenie wina):
DOC - (Controlled Destination of Origin) to podstawowe Prosecco, które możemy kupić w każdym supermarkecie a także powinniśmy znaleźć w każdym restauracyjnym menu. Kupując go macie pewność, że jest to produkt włoski pozyskany z winogron Glera.
DOCG - (Denomination of Controlled and Guaranteed Origin) to najwyższa apelacja Prosecco. Wino to wytwarzane jest w najlepszych regionach winnych Włoch.
Na etykiecie każdą apelację poprzedza nazwa regionu z którego Prosecco pochodzi. Nie musimy się znać na regionach już sama apelacja DOC lub DOCG powinna być dla nas pierwszym wyznacznikiem.
Przykłady Nazw Prosecco:
- Prosecco DOC
- Prosecco Trieste DOC oraz Prosecco Treviso DOC
- Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG
- Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG - najlepsze Prosecco ze wszystkich!
- Asolo Prosecco DOCG
Na co jeszcze warto zwrócić uwage:
Na butelce znajdziemy informacje o zawartości dwutlenku węgla (czyli zawartość bombelków :-)):
• spumante (musujące) – ciśnienie minimum 3 bar
• frizzante (perliste) – ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar
• tranquillo (spokojne) – bez dwutlenku węgla.
Zawartość cukru:
• brut (poniżej 12 g cukru na litr) - Prosecco wytrawne ciut słodsze od extra brut.
• extra dry (12-17 g/l) - coś pomiędzy Prosecco wytrawnym a półsłodkim.
• dry (17-32 g/l) - Prosecco półsłodkie, najczęściej podawane w restauracjach ponieważ pasuje niemal do wszystkiego. Ta nazwą jest dość myląca ponieważ w świecie win klasycznych określa wino wytrawne.
• demi-sec (32-50 g/l) - półsłodkie ale bardziej w kierunku słodkiego.
• zero - ostatnio nowość, która nie zawiera cukru i jest mega wytrawny. Ukłon w kierunku osób na diecie ;-)
Miłej degustacji w najbliższym czasie!
Źródło:
https://www.prawo-zywnosciowe.pl/2018/12/31/sylwestrowe-dylematy-czyli-champagne-vs-prosecco/
https://www.prosecco.wine/en/the-real-prosecco
poniedziałek, 24 maja 2021
Jestem koneserką owoców morza i gdy tylko namierzyłam tą miejscówkę nic nie było mnie wstanie zatrzymać, żeby tam dotrzeć, nawet siąpiący deszcz ;-)
Czy to poświęcenie się opłaciło?Obsługa jest bardzo miła a wszystkie dania podawane są bardzo szybko.
Testowałam przystawkę z muli w sosie śmietanowym oraz krewetki w tempurze i wszystko było palce lizać. Dwie rzeczy do których mogłabym się przyczepić to brak miseczki z wodą do opłukania rąk, którą zazwyczaj podaje się przy zamawianiu muli oraz brak serwetek.
W ten deszczowy dzień poczułam się jak na wakacjach we Włoszech. Siedząc na zewnątrz lokalu można podziwiać jedną z piękniejszych ulic Krakowa z zabytkowymi kościołami Świętego Andrzeja oraz Piotra i Pawła.
Sprawdźcie na BRUNCH & BREAKFAST MAP gdzie znajduje się to genialne miejsce.
Zobacz także:
czwartek, 13 maja 2021
Kiedy robi się ciepło prawie we wszystkich ogródkach restauracyjnych króluje Aperol Spritz.
Gorzkawy likier o pomarańczowy kolorze został wymyślony przez dwóch braci w Padwie w roku 1919. Austryjacy wymyślili na jego bazie najsłynniejszy aperitif Aperol Spritz. Aperol z domieszką wina lub wodą sodową. Na popularności zyskał najbardziej w latach 30-tych, kiedy to kolorowe drinki stały się wyjątkowo modne.
Przepis na Aperol Spritz to prosta proporcja 3:2:1 czyli prosecco : aperol : woda sodowa.
Co zrobić kiedy zabraknie Prosecco do Aperol Spritza?
Każde wino musujące typu Cava, Sekt czy Szampan zda tutaj egzamin.
Nie polecam Vermuta, zwykłe białe wino sprawia, że cały drink staje się ciężki, mocno ziołowy i "płaski".
Co zrobić kiedy zabraknie samego Aperola?
Można użyć Campari. Różnica między Aperolem a Campari leży w procentach. Aperol to zazwyczaj 11-15% alkoholu, Campari to 20-28% oraz o wiele silniejszy i dominujący smak.
Jakie inne aperetify pije się na brunchu?
Przedstawiam wam moje ulubione propozycje.
Mimoza - to na równi z Aperolem jeden z najbardziej klasycznych drinków. Nieodzowny towarzysz wszystkich brunchów na świecie. To lekkie połączenie Prosecco/ Szampana z sokiem pomarańczowym. Legenda głosi, że drink ten powstał w Hotelu Ritz w 1925 roku w Paryżu. Podobno do jego popularności przyłożył rękę sam Alfred Hitchcock, który był jego ogromnym miłośnikiem.
Bellini - to delikatne puree z brzoskwini z Prosecco powstało pewnego ciepłego lata w Wenecji w 1848 roku. Barman Giuseppe Cipriani nazwał koktajl na cześć obrazów weneckiego artysty z XV wieku - Giovaniego Bellini.
HUGO - to najmłodszy drink powstały zaledwie w 2005 roku w Południowym Tyrolu w odpowiedzi na dobrze znany Aperol Spritz. To bardzo ciekawe połączenie syropu z kwiatów czarnego bzu, Prosecco, wody gazowanej podawany z limonką i liśćmi mięty.
French 75 (fr. Soixante Quinze czyli 75) - jeśli jestescie fanami ginu to jego orzeźwiające połączenie z szampanem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru na pewno was miło zaskoczy. Dla ciekawskich nazwa aperetifu została nadana w Paryżu na część najnowocześniejszej francuskiej broni polowej podczas pierwszej wojny światowej - była ona lekka i miała 75 milimetrów.
sobota, 24 kwietnia 2021
Załoga Karma Coffee Roastery dba o dobry klimat, dopasowuje menu do pory roku, używa tylko jaj od kur z wolnego wybiegu a także piecze własny chleb.
Wszystko jest smaczne i przede wszystkim zdrowe. Do tego ciężko się oprzeć ich zdrowym słodkościom. Miejsce w którym nie ma co się ograniczać, tylko wręcz trzeba brunchować!
Sprawdź na BRUNCH & BREAKFAST MAP gdzie znajduje się to miejsce.
Zobacz także:
Check on BRUNCH & BREAKFAST MAP where to find this place.
You will also like:
- Jest gluten free
- Czas pieczenia to 12 minut
- Trzeba go jeść na ciepło co tylko jest jego zaletą.
- Można go jeść z bitą domową śmietaną, lodami czy owocami.
Cukier puder do udekorowania
Banan + Sok z cytryny mixujemy, dodajemy łyżeczkę mąki
- It's gluten-free
- 12 minutes backing time
- You have to eat it warm, which is a big advantage.