Brunch with Monika

Translate

środa, 17 sierpnia 2022

Lublin - Pelier Bistro

sierpnia 17, 2022 0
Lublin - Pelier Bistro


Godziny śniadań: do 14.00
Pelier Bistro znajduje się na Krakowskim Przedmieściu, czyli na głównym deptaku w Lublinie.




Wystrój:
Posiada bardzo fajny ogródek wychodzący na deptak jak i nietypowe steampunkowe wnętrze pełne cynkowych rur czy zegarów. Pierwszy raz widziałam tego typu wystrój w bistro.



Brunch:
Karta śniadaniową obfituje w wersję wytrawną oraz słodką. Zamówiłam crêpes suzette, czyli francuskie płonące naleśniki z sosem pomarańczowym ponieważ bardzo rzadko można je znaleźć w karcie śniadaniowej.






Podanie naleśników bardzo eleganckie, smak również bardzo dobry. Mogłoby być więcej sosu i powierzchnia naleśników bardziej chrupko przypieczona. Całość bardzo smaczna.



Croque Madame miał słabej jakości pieczywo i wędlinę. Kanapka była przeciętna i nie zachwycała smakiem. Sałatka dość uboga bo tylko składająca sie z mixu sałat z dresingiem. Było ok ale bez szału.



Kawa świetna, ale informacja o tym, że za mleko bez laktozy trzeba dodatkowo płacić dowiedziałam się dopiero podczas płacenia rachunku. Trochę to późno...



Herbata Ice tea wyśmienita!

Podsumowanie:
Dużym plusem jest na pewno fakt, że obsługa podczas zamawiania informuje od razu o długości oczekiwania na śniadanie. W moim przypadku była to godzina ale to mi zupełnie nie przeszkadzało bo nie byłam aż tak głodna.

Gwiazdki:☆☆☆
Design miejsca: steampunk
Estetyka potraw: elegancka 
Obsługa: miła, informuje o czasie oczekiwania na śniadanie; zapomina poinformować przy zamawianiu o dopłacie extra za mleko bez laktozy 
Ceny śniadań: od 14 do 35 złotych

Zobacz także:




































wtorek, 16 sierpnia 2022

Lublin - ParZona

sierpnia 16, 2022 0
Lublin - ParZona



Godziny śniadań: cały dzień

"Parzona" w Lublinie to miejsce dość oddalone od głównego deptaka ale bardzo dobrze znane wśród przyjezdnych oraz lokalnych mieszkańców.




Wystrój:
Lokal posiada nowoczesne wnętrze oraz bardzo przyjemny zielony ogródek.



Brunch:
Podanie śniadania bardzo estetyczne, ale dekoracja w postaci płatków róży do wytrawnych jajek po benedyktyńsku z łososiem i kaparami średnio trafiona. Jajka same w sobie smaczne, składniki dobre ale sos holenderski totalnie źle zrobiony i podany w mikro ilości. Zamiast puszystego kremu dostałam roztopione masło z cytryną. Bez poprawnego sosu jajka straciły swoją wyrazistość smaku.
Dwie porcje jajek dotarły w jednym czasie na trzecią musieliśmy bardzo długo czekać.




Świeżo wyciskany sok był przepyszny!

Lava Cake tu o "obsówce czasowej" dowiedzieliśmy się po jakiejś chwili czekania. Okazało się, że piekarnik był zajęty przez inne danie - czas czekania na ciastko wyniósł w sumie 30 minut. Szkoda, że informacja ta nie została podana przy zamawianiu. Dekoracja mistrzoska!Samo ciastko przepyszne.

Podsumowanie:
Lokal sam w sobie bardzo przyjemny ale czas oczekiwania bardzo długi. Parę niuansów w przygotowaniu śniadań wymaga poprawy aby smak dań urzekał nie tylko wizualnie.

Gwiazdki:☆☆☆
Design miejsca: nowoczesny,elegancki urbanistyczny
Estetyka potraw: bardzo kreatywna
Obsługa: miła ale czas wydawania potraw o wiele za długi jak na standardy, danie nie były podawane jednocześnie 
Ceny śniadań: od 18 do 34 złotych

Zobacz także:



































niedziela, 7 sierpnia 2022

Krakowski LAS breakfast & procecco

sierpnia 07, 2022 0
Krakowski LAS breakfast & procecco



Godziny śniadań: od godziny 8:00 do 14:30.

W krakowskim centrum od dawna brakowało dobrej śniadaniowni, ale LAS breakfast & procecco to nie tylko świetne miejsce na brunch ale i na wieczorne spotkanie ze znajomymi na drinka ponieważ od godziny 19:00 do 1:00 las okrywa zmierzch i miejsce to zamienia się w klubo-kawiarnie. 



Sprawdziłam "Zmierzch" i jest tam bardzo przyjemna atmosfera przy muzyce granej przez Dj'a. Zachęceni?



Wystrój
Wystrój miejsca nawiązuje konsekwentnie do nazwy, pod sufitami widzimy unoszące się rośliny i lustra. Tworzy to bardzo romantyczny charakter wnętrza. Zielone przestrzenie są coraz modniejsze, kto z nas mieszkających w dużym miescie nie chciałby spędzić miło czas w uspokajającej w około zieleni.



Brunch
Karta menu obfituje w śniadania wytrawne oraz słodkie. Hitem tego lata w LESIE są krakowskie małdrzyki, tradycyjne placki twarogowe z Małopolski podawane na słodko. 



Nazwa małdrzyk lub mądrzyk wywodzi się od gatunku sera wytwarzanego kiedyś że słodkiego mleka.



Małdrzyki zamówione przeze mnie były podane z owocami oraz polane sosem z leśnych owoców. Choć wyglądają jak deser są niesamowicie sycące za sprawą zawartego w nich twarogu, ale przede wszystkim są przepyszne.



Croque Madeleine to ogromna brioche  zapieczona z kozim beszamelem, konfiturą z gruszek z cząbrem i rozmarynem - równie sycąca jak małdrzyki.




Ekspozycja śniadań bardzo ładna i estetyczna. Espresso tonic oraz biała kawa również bardzo dobre. Do wyboru mamy dwa mleka roślinne : owsiane oraz sojowe.

Podsumowanie 

Miejsce przyjazne dzieciom oraz czworonogom.
LAS jest bardzo popularnym ostatnio miejscem na śniadanie lub brunch, dlatego zalecam przybyć do lokalu nieco wcześniej ;)
Więcej szczegółów do zobaczenia jak zwykle na instagramie.


Gwiazdki:☆☆☆☆☆ (5 zasłużone)

Design miejsca: nowoczesny, dużo zieleni
Estetyka potraw: bardzo elegancka
Obsługa: miła i uśmiechnięta, chętnie doradzi i zna dokładnie menu 
Ceny śniadań: od 18 do 34 złotych

























piątek, 22 lipca 2022

Kahvalti - tradycyjne tureckie śniadanie

lipca 22, 2022 0
  Kahvalti - tradycyjne tureckie śniadanie


Turcy lubią dobrze zjeść a ich kuchnia obfituje dużo w jaja, sery, warzywa oraz zioła. Codzienne i obfite śniadania porównywane są tutaj do klasycznych weekendowych brunchy. 


Poniżej znajdziecie listę 10 śniadaniowych klasyków z którymi spotkałam się w moim hotelu w Turcji. Wybaczcie estetykę zdjęć ale hotelowe restauracje w swojej formie podawania dań dalekie są instagramowego świata.

 




1. Menemen 

Zapiekane jajka typu sadzone na wcześniej drobno pokrojonych podpieczonych pomidorach, papryce doprawionych czosnkiem, ostrą papryką i pietruszką.

Czasem dodawane jest do farszu drobno posiekane mięso wtedy takie danie nosi nazwę Kiymali Yumurta.


Sam farsz bez jajek podawany jest również oddzielnie jako dip do śniadania.


Ogólnie Tureckie śniadanie słyną z wielu wariacji zapiekanych jajek. 


W żadnej restauracji w miejscu, którym spędzałam urlop nie znalazłam uwielbianych przeze mnie jajek po turecku czyli Çilbir. Najlepsze jak dotąd jadłam w krakowskim Muhabbet oraz poznańskim Blond & Bikini.

www.tureckieprzepisy.pl


2.Börek 

Rodzaj nadziewanego serem i szpinakiem placka filo. W jezyku tureckim oznacza "zawijaniec". Może też zawierać mięso oraz inne warzywa.



3. Sery 

Przypominają wyglądem sery polskie lub włoskie ale to nic bardziej mylnego.



Najbardziej smakował mi ser owczy przypominający smakiem bryndzę - Tulum Peyniri. Jest on jednak bardzo zbity i miał żółtawą barwę. 



Bardzo dobrze smakują też sery podobne do fety (Beyaz Peynir) lub przypominające nasze białe twarożki (Lor Peynir).


4. Çoban salatasi czyli sałatka z pomidorami, ogórkami, cebulą  oraz pietruszką. Klasyk będący podstawą każdego śniadania.



5. Pieczone bakłażany, cukinie oraz papryki, czasem w towarzystwie kuskusu.


6. Oliwki czarne i białe.



7. Sosy na bazie jogurtów z koperkiem, a la kolesław, z papryką oraz słynny ciemny, słodkawy sos z granatu Nar Eksisi przypominający gęsty włoski sos balsamiczny. 


8. Zielenina typu klasyczna sałata roszponka, mięta, bazylia...w olbrzymich ilościach.


9. Desery 

Większość z nich bazuje na mleku zwykłym lub migdałowym jak lekki, biały pudding Keşkül czy Tavukgögsü.



Ciasteczka Kadayif z orzechami,sezamem nasączone syropem cukrowym. 



Revani ciasta z kaszy manny polane syropem cukrowym, ciasta puddingi z makiem oraz kokosem. 



Trileçe ciasto polewane mleczno-karmelowy sosem.



Baklawa cieńkie ciasto filo przekładane orzechami, migdałami i polane słodkim syropem z masła i cukru lub miodu.



Owocowe bardzo słodkie galaretki Rāhat Hūlqum (Lokma) obsypane cukrem pudrem (podobne znajdziemy w Bułgarii) no i najlepsza na świecie Helva czyli chałwa.



To oczywiście tylko przykłady bo tych słodkości jest cała masa do wypróbowania i czasem nie sposób zapamiętać nazw.

Wszystkie desery są niesamowicie słodkie.



10. Herbata i Kawa

Herbata (Çay) jest głównym napojem do śniadania w Turcji. Mocny napar, który nie zawiera goryczki, spożywany jest z cukrem. Taka herbatę tradycyjnie Turcy piją w małych ozdobnych szklaneczkach nigdy w kubkach.



Kawę pije się dopiero po śniadaniu ;-)

Obecnie kawa turecka znajduje się na reprezentatywnej liście niematerialnych obiektów Światowego Dziedzictwa UNESCO.




sobota, 18 czerwca 2022

Espresso Tonic modny kawowy napój na lato.

czerwca 18, 2022 0
Espresso Tonic modny kawowy napój na lato.


Espresso & Tonic lub Coffee & Tonic to od ostatnich paru lat bardzo modny orzeźwiający napój kawowy. Uważam, że spowodzeniem może konkurować z mrożoną kawą ponieważ jest o wiele bardziej orzeźwiający.


Geneza powstania tego napoju sięga roku 2007 i rozegrała się w mieście Oslo w Norwegii, gdzie pracujący tam barmani stworzyli ten napój spontanicznie z resztek po dzień wcześniej zakończonej imprezie. 


Kombinacja espresso, słodkiego syropu i toniku okazała się być na tyle udana, że postanowiono wprowadzić ją do karty menu. Espresso Tonic lub Espresso & Tonic jak możemy też znaleźć w kartach menu okazał się być do tej pory jednym z najpopularniejszych napojów zamawianych w ostatnich latach na świecie.











 

Jak przygotować perfekcyjne Espresso Tonic?


Sam przepis jeśli chodzi o dobór składników nie jest wyjątkowo skomplikowany. Aby jednak stworzyć perfekcyjne Espresso Tonic warto kierować się wskazówkami tego napóju od jego kreatorki Anne Lunell.


Składniki: 

● Lód 

● Tonik

● Plasterki cytryny lub limonki

● Szot z espresso 


1. Preferowana pojemność szklanki to 350ml. Cała szklankę należy wypełnić aż po jej brzeg lodem w kostkach.


2. Napełnij szklankę pełną lodu tonikiem a w międzyczasie przygotuj espresso. W tym czasie tonik osiągnie odpowiednią temperaturę. Dodaj platerki cytryny lub limonki.


3. Polej od góry szotem z espresso i odrazu podawaj.


Ważne aby zapamiętać!

■ Tonik - powinien być o wysokiej kwasowości nie za słodki.

■ Espresso- kawa również powinna być naturalnie kwaskowata (Kenijska lub Etiopijska).

■ Jeśli zalejemy tonik zminą kawą zminimalizujemy jedną z najlepszych chwill w delektowaniu się tym napojem - powstającą zaraz po wlaniu ciepłego espresso delikatną pianką. 




czwartek, 16 czerwca 2022

O blogu

czerwca 16, 2022 0
O blogu


Blog brunchwithmonika powstał z pasji do degustacji śniadań/brunchów w Krakowie oraz wielu innych lokalizacji na całym świecie. 

Jako rodowita Krakowianka dzielę się tutaj moim wieloletnim doświadczeniem w materii śniadaniowo-brunczowej w moim mieście jak i poza nim. Recenzuję miejsca zarówno nowe, mniej znane oraz bardziej popularne.

Ponieważ Kraków jest jednym z najbardziej turystycznych miejsc w Polsce bardzo często wielu moich znajomych czy osób z rodziny odwiedzających moje miasto pyta mnie gdzie najlepiej udać się na śniadanie/ brunch w Krakowie. Jako rodowita Krakuska powinnam w końcu wiedzieć najlepiej :-) Postanowiłam zebrać całą moją wiedzę na tym właśnie blogu.

Tworzę w ten sposób wirtualny przewodnik po najlepszych miejscach na śniadanie oraz brunch w Krakowie i odwiedzanych przeze mnie miejscach w Polsce.

Jestem surowa i krytyczna w swoich recenzjach. Dokładne wytyczne którymi kieruję się w moich recenzjach znajdziecie na stronie: Jak piszę moje recenzje.

Bruch to według mnie styl życia, dlatego na moim blogu znajdziecie również posty z tematyki brunchu, sztuki, podróży, urody, zdrowia i nie tylko... Mam nadzieję, że będziecie tutaj wracać po dużą dawkę inspiracji oraz pozytywnej energii.

Jeśli chcielibyście abym zrobiła recenzję oferty śniadaniowo-brunczowej konkretnego miejsca, piszcie do mnie bezpośrednio na Instagramie, w komentarzach lub na adres mailowy: brunchwithmonika@gmail.com

Więcej szczegółów w postaci krótkich filmów-relacji z miejsc o których piszę znajdziecie na Instagramie @brunchwithmonika 

Fajnie, że wpadliście :-) 
Miłej lektury i odkrywania nowych miejsc na gastronomicznej mapie Krakowa.

Pozdrawiam,

Monika


środa, 8 czerwca 2022

Brunch w zaczarowanej krainie Velo food & Bar

czerwca 08, 2022 0
Brunch w zaczarowanej krainie Velo food & Bar



Godziny śniadań: 9-12; Godziny brunchów: tylko weekend 9-15

Velo to miejsce inne niż wszystkie, nie tylko pod względem karty menu ale również i designu wnętrza.

Wystrój

Założeniem projektantów ze studio Grycaj Design było nadanie temu miejscu bajkowego charakteru niczym z Alicji w krainie czarów balansującego delikatnie na granicy z kiczem.



Wszystko tu tętni życiem i kolorami, krzesła, lampy, ściany. Nie brak tu również dużych rzeźb zwierząt czy designerskich plakatów.



Nazwa Velo oznacza w języku francuskim "rower", w lokalu znajduje się wiele artystycznych do niej odniesień. Miejsce jest chętnie odwiedzane przez rowerzystów, amatorów brunchów jak i rodziny z dziećmi. Można również spędzać czas przy stolikach na zewnątrz lokalu w cieniu drzew oraz z widokiem na piękne stare krakowskie kamienice.



Brunch

W Velo czas podawania śniadań oraz brunchów jest ściśle określony. W karcie many do wyboru śniadania przez cały tydzień w tym weekend od 9-12.00 natomiast brunche tylko w weekendy od 9-15. W obu opcjach mamy do dyspozycji zupełnie inne dania. Szczególnie interesująca jest wersja brunchowa z deskami smakołyków dla dwóch oraz 4 osób z koktajlami lub kawą czy herbatą w zestawie gratis.




W moim przypadku była to deska włoska z różnymi rodzajem wędlin długo dojrzewających, serów oraz sosów i dipów. Wszystko bardzo ładnie podane.



Obsługa poinformowała mnie o braku jednego z serów w ofercie ale zapewniła, że zostanie on wymieniony na inną alternatywę. Faktycznie podany biały twarożek z cebulą i dodatkami nie zaburzył braku mozzarelli będącej stałym elementem tego zestawu. Miłym jest również fakt, że jeśli skończy wam się chleb w zestawie możecie cały czas w tej samej cenie poprosić o kolejne kromki.


Bardzo dobrze dobrany zestaw drineczków brunchowych składający się z klasyków jak mimoza czy mocniejszych alkoholowo propozycji. Napewno każdy znajdzie tu coś efektownego. Mój wybór padł owocowy Strawberry Negroni Sbagliato.


Podsumowanie

Kolorowe miejsce w centrum starówki z bardzo dobrą obsługą i ciekawą kartą menu - znajdziemy tu także oprócz klasycznych dań i sushi. Polecam odwiedzić w czasie zwiedzania Krakowa lub w trakcie przejażdżki rowerowej. Miejsce przyjazne dzieciom i czworonogom.


Gwiazdki(1-5) : 4,5
Design miejsca: eklektyczny, kolorowy
Estetyka potraw: bardzo elegancka
Obsługa: miła i wykwalifikowana
Ceny śniadań: od 24 do 149-ciu złotych