Kahvalti - tradycyjne tureckie śniadanie - Brunch with Monika

Translate

piątek, 22 lipca 2022

Kahvalti - tradycyjne tureckie śniadanie


Turcy lubią dobrze zjeść a ich kuchnia obfituje dużo w jaja, sery, warzywa oraz zioła. Codzienne i obfite śniadania porównywane są tutaj do klasycznych weekendowych brunchy. 


Poniżej znajdziecie listę 10 śniadaniowych klasyków z którymi spotkałam się w moim hotelu w Turcji. Wybaczcie estetykę zdjęć ale hotelowe restauracje w swojej formie podawania dań dalekie są instagramowego świata.

 




1. Menemen 

Zapiekane jajka typu sadzone na wcześniej drobno pokrojonych podpieczonych pomidorach, papryce doprawionych czosnkiem, ostrą papryką i pietruszką.

Czasem dodawane jest do farszu drobno posiekane mięso wtedy takie danie nosi nazwę Kiymali Yumurta.


Sam farsz bez jajek podawany jest również oddzielnie jako dip do śniadania.


Ogólnie Tureckie śniadanie słyną z wielu wariacji zapiekanych jajek. 


W żadnej restauracji w miejscu, którym spędzałam urlop nie znalazłam uwielbianych przeze mnie jajek po turecku czyli Çilbir. Najlepsze jak dotąd jadłam w krakowskim Muhabbet oraz poznańskim Blond & Bikini.

www.tureckieprzepisy.pl


2.Börek 

Rodzaj nadziewanego serem i szpinakiem placka filo. W jezyku tureckim oznacza "zawijaniec". Może też zawierać mięso oraz inne warzywa.



3. Sery 

Przypominają wyglądem sery polskie lub włoskie ale to nic bardziej mylnego.



Najbardziej smakował mi ser owczy przypominający smakiem bryndzę - Tulum Peyniri. Jest on jednak bardzo zbity i miał żółtawą barwę. 



Bardzo dobrze smakują też sery podobne do fety (Beyaz Peynir) lub przypominające nasze białe twarożki (Lor Peynir).


4. Çoban salatasi czyli sałatka z pomidorami, ogórkami, cebulą  oraz pietruszką. Klasyk będący podstawą każdego śniadania.



5. Pieczone bakłażany, cukinie oraz papryki, czasem w towarzystwie kuskusu.


6. Oliwki czarne i białe.



7. Sosy na bazie jogurtów z koperkiem, a la kolesław, z papryką oraz słynny ciemny, słodkawy sos z granatu Nar Eksisi przypominający gęsty włoski sos balsamiczny. 


8. Zielenina typu klasyczna sałata roszponka, mięta, bazylia...w olbrzymich ilościach.


9. Desery 

Większość z nich bazuje na mleku zwykłym lub migdałowym jak lekki, biały pudding Keşkül czy Tavukgögsü.



Ciasteczka Kadayif z orzechami,sezamem nasączone syropem cukrowym. 



Revani ciasta z kaszy manny polane syropem cukrowym, ciasta puddingi z makiem oraz kokosem. 



Trileçe ciasto polewane mleczno-karmelowy sosem.



Baklawa cieńkie ciasto filo przekładane orzechami, migdałami i polane słodkim syropem z masła i cukru lub miodu.



Owocowe bardzo słodkie galaretki Rāhat Hūlqum (Lokma) obsypane cukrem pudrem (podobne znajdziemy w Bułgarii) no i najlepsza na świecie Helva czyli chałwa.



To oczywiście tylko przykłady bo tych słodkości jest cała masa do wypróbowania i czasem nie sposób zapamiętać nazw.

Wszystkie desery są niesamowicie słodkie.



10. Herbata i Kawa

Herbata (Çay) jest głównym napojem do śniadania w Turcji. Mocny napar, który nie zawiera goryczki, spożywany jest z cukrem. Taka herbatę tradycyjnie Turcy piją w małych ozdobnych szklaneczkach nigdy w kubkach.



Kawę pije się dopiero po śniadaniu ;-)

Obecnie kawa turecka znajduje się na reprezentatywnej liście niematerialnych obiektów Światowego Dziedzictwa UNESCO.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz