Espresso & Tonic lub Coffee & Tonic to od ostatnich paru lat bardzo modny orzeźwiający napój kawowy. Uważam, że spowodzeniem może konkurować z mrożoną kawą ponieważ jest o wiele bardziej orzeźwiający.
Geneza powstania tego napoju sięga roku 2007 i rozegrała się w mieście Oslo w Norwegii, gdzie pracujący tam barmani stworzyli ten napój spontanicznie z resztek po dzień wcześniej zakończonej imprezie.
Kombinacja espresso, słodkiego syropu i toniku okazała się być na tyle udana, że postanowiono wprowadzić ją do karty menu. Espresso Tonic lub Espresso & Tonic jak możemy też znaleźć w kartach menu okazał się być do tej pory jednym z najpopularniejszych napojów zamawianych w ostatnich latach na świecie.
Jak przygotować perfekcyjne Espresso Tonic?
Sam przepis jeśli chodzi o dobór składników nie jest wyjątkowo skomplikowany. Aby jednak stworzyć perfekcyjne Espresso Tonic warto kierować się wskazówkami tego napóju od jego kreatorki Anne Lunell.
Składniki:
● Lód
● Tonik
● Plasterki cytryny lub limonki
● Szot z espresso
1. Preferowana pojemność szklanki to 350ml. Cała szklankę należy wypełnić aż po jej brzeg lodem w kostkach.
2. Napełnij szklankę pełną lodu tonikiem a w międzyczasie przygotuj espresso. W tym czasie tonik osiągnie odpowiednią temperaturę. Dodaj platerki cytryny lub limonki.
3. Polej od góry szotem z espresso i odrazu podawaj.
Ważne aby zapamiętać!
■ Tonik - powinien być o wysokiej kwasowości nie za słodki.
■ Espresso- kawa również powinna być naturalnie kwaskowata (Kenijska lub Etiopijska).
■ Jeśli zalejemy tonik zminą kawą zminimalizujemy jedną z najlepszych chwill w delektowaniu się tym napojem - powstającą zaraz po wlaniu ciepłego espresso delikatną pianką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz