Espresso Tonic modny kawowy napój na lato. - Brunch with Monika

Translate

sobota, 18 czerwca 2022

Espresso Tonic modny kawowy napój na lato.



Espresso & Tonic lub Coffee & Tonic to od ostatnich paru lat bardzo modny orzeźwiający napój kawowy. Uważam, że spowodzeniem może konkurować z mrożoną kawą ponieważ jest o wiele bardziej orzeźwiający.


Geneza powstania tego napoju sięga roku 2007 i rozegrała się w mieście Oslo w Norwegii, gdzie pracujący tam barmani stworzyli ten napój spontanicznie z resztek po dzień wcześniej zakończonej imprezie. 


Kombinacja espresso, słodkiego syropu i toniku okazała się być na tyle udana, że postanowiono wprowadzić ją do karty menu. Espresso Tonic lub Espresso & Tonic jak możemy też znaleźć w kartach menu okazał się być do tej pory jednym z najpopularniejszych napojów zamawianych w ostatnich latach na świecie.











 

Jak przygotować perfekcyjne Espresso Tonic?


Sam przepis jeśli chodzi o dobór składników nie jest wyjątkowo skomplikowany. Aby jednak stworzyć perfekcyjne Espresso Tonic warto kierować się wskazówkami tego napóju od jego kreatorki Anne Lunell.


Składniki: 

● Lód 

● Tonik

● Plasterki cytryny lub limonki

● Szot z espresso 


1. Preferowana pojemność szklanki to 350ml. Cała szklankę należy wypełnić aż po jej brzeg lodem w kostkach.


2. Napełnij szklankę pełną lodu tonikiem a w międzyczasie przygotuj espresso. W tym czasie tonik osiągnie odpowiednią temperaturę. Dodaj platerki cytryny lub limonki.


3. Polej od góry szotem z espresso i odrazu podawaj.


Ważne aby zapamiętać!

■ Tonik - powinien być o wysokiej kwasowości nie za słodki.

■ Espresso- kawa również powinna być naturalnie kwaskowata (Kenijska lub Etiopijska).

■ Jeśli zalejemy tonik zminą kawą zminimalizujemy jedną z najlepszych chwill w delektowaniu się tym napojem - powstającą zaraz po wlaniu ciepłego espresso delikatną pianką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz