Brunch with Monika

Translate

wtorek, 23 stycznia 2024

CHLEB & MORE

stycznia 23, 2024 0
CHLEB & MORE

Śniadania wydawane są pon-sob od 8.30-13.30, nd 9.00-13.30.

Pierwszy brunch w tym roku odbył się w super położonym miejscu jakim jest właśnie piekarnia CHLEB & MORE.


Bliskość do Galerii Kazimierz oraz Ronda Grzegórzeckiego sprawia, że miejsce to jest silnie odwiedzane przez koneserów glutenu i świetnych śniadań ;)


Wystrój 
Piekarnia jest bardzo przytulna i nieco w stylu francuskim - duży stół, drewno oraz otwarta kuchnia przypomina trochę Charlotte.

Duże okna pozwalają dostać się do wnętrza dużej ilości światła, co osobiście bardzo lubię. 


W gablocie znajdziemy dużo słodkich pyszności jak wyśmienite pączki z różą, cynamonki, kardamonki czy maccarons.




Brunch
Karta oferuje bardzo smaczne sezonowe pozycje śniadaniowe.


 Zdecydowałam się na zieloną szakszukę bo zaintrygowała mnie ta inna od klasycznej forma podania. 
Znajdziecie tutaj oprócz jajek, zielony groszek, por, papryczkę jalapeño, fetę oraz koszyczek pieczywa.



Przyznam, że obawiałam się stopnia ostrości ale wszystko było w punkt. Jest to na pewno ciekawa i przepyszna alternatywa podania jajek.


Moja znajoma zamówiła bułeczkę maślaną z jajkiem po benedyktyńsku, zabrakło pod koniec śniadań składników na sos holenderski - obsługa była tak miła, że zaproponowała podać śniadanie z sosem miodowo-musztardowym.


Na deser do kawy warto skosztować pączków różanych lub złotych makaroników. Pączki "miażdżą" ilością prawdziwego różnego nadzienia. Ogólnie wypieki w CHLEB & MORE są wyśmienite. Można tu oczywiście kupić również pieczywo.
















Podsumowanie
Bardzo miła oraz szybka obsługa. Fajne miejsce na spotkanie ze znajomymi na śniadanie lub popołudniową kawkę. 

Znajdź to oraz podobne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.

Gwiazdki :☆☆☆☆ ☆ (5)
Design miejsca: przytulny, nowoczesny  
Estetyka potraw: elegancki
Obsługa: miła, zorganizowana, miła 
Ceny śniadań: od 25 do 36 złotych

Zobacz także:








poniedziałek, 4 grudnia 2023

Brunch w Przesada

grudnia 04, 2023 0
Brunch w Przesada





Śniadania wydawane są od: 8:00-17:00 w tygodniu, w weekendy 10:00-17:00
W Krakowie otwierają się coraz częściej nowe miejsca na śniadanie charakteryzujace się luźną atmosferą, wyszukanym jedzeniem oraz artystycznym wystrojem.
"Przesada" dołącza do grona wegetariańskich miejsc gastronomicznych w Krakowie. 
Wystrój 
Nowoczesny, minimalistyczny i z nutką artystyczną w postaci wiszących obrazów.



Proste stoły oraz krzesła, ciekawe lampy tworzą przytulną atmosferę.


Brunch
Karta Menu jest bardzo ciekawa i co też fajne również sezonowa. Wszystko pięknie i kolorowo podane. Menu zimowe idealne aby wprowadzić trochę kolorów w tą śnieżną pogodę.


Wybrałam "Kolorowo mi" bo nie dość, że pięknie wyglądało to zaintrygowała mnie jajko mayak, czyli jajko marynowane po koreańsku w sosie sojowym z przyprawami. 

Poza tym w proponowanej pozycji znajduje się maślana bułeczka, krem ze szpinaku, mód, marchew, feta, dymka oraz majo gochugaru (majonez chili), który wyjątkowo przypadł mi do gustu. Całość udekorowana plastrami pomarańczy, limonki oraz kwiatami (w moim wypadku był to bratek). 

Porcja jak dla mnie w sam raz i mogłam się nią najeść. Do mojego śniadania zamówiłam matcha latte, które było bardzo łagodne i smaczne.

Mój brunchowi gość zamówił "Zielono mi" w składzie, którego znajduje się puch z awokado, pasta z nerkowców, grillowany por, aioli limonka, koperek, dymka, czarny sezam oraz pieczywo.


Wszystko rownież wyglądało pięknie ale według mojego gościa była to za mała porcja, żeby się nią najeść. Bardziej sprawdziłaby się jako drugie śniadanie.
Kawa flat white w porządku - mleko roślinne jest w cenie, można też zamówić kawę bezkofeinową. 


Podsumowanie
Przesada to miejsce z bardzo dobrą energią, lubiące psy i mające bardzo skupioną ale i miłą obsługę. 
Co do samego brunchu to był on moim zdaniem mega smaczny ale ilościowo znajdziemy w tej cenie miejsca, które oferują o wiele większe porcje.
Dobrze by było aby kawa przelewowa była za 1 złoty.
O ile moje "kolorowe" śniadanie było bardziej treściwe bo zawierało bułeczkę oraz jajko - fajnie by było aby pozostałe pozycje były do wyboru z jajkiem lub bez. 

Znajdź to oraz podobne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.

Gwiazdki :☆☆☆☆ ☆ (5)
Design miejsca: przytulny, nowoczesny  
Estetyka potraw: elegancki
Obsługa: miła, zorganizowana, miła 
Ceny śniadań: od 32 do 34 złotych


Zobacz także:

sobota, 25 listopada 2023

Awokado kids vs kawiorowe zetki

listopada 25, 2023 0
Awokado kids vs kawiorowe zetki


Awokado króluje na śniadaniowych talerzach już od dobrych paru lat. Wieść gastronomiczna niesie, że za popularnością tego dodatku śniadaniowego stoją Milenialsi.
To właśnie oni przepuszczają swoje ciężko zarobione pieniądze na śniadania i brunchyki z awokado tostami.

Mówi się również, że trend ten przyczynił się do wycinania tysięcy hektarów lasów w Meksyku pod plantacje awokado a co za tym idzie przyłożył rękę do degradacji tamtejszego środowiska. Jak to z trendami bywa, dziś są, jutro już ich nie ma. Kiedyś awokado na talerzu wzbudzało sensacje, z biegiem lat stało się dość oklepanym elementem w karcie śniadaniowej. 

Milenialsi nadal lubią dogadzać sobie brunchykami ale to właśnie nowe pokolenie koneserów, czyli generacja Z podwyższa standardy menu śniadaniowego.

Według najnowszych doniesień ze świata gastronomicznego nowy "hype" zdobywa coraz bardziej kawior. Kojarzony od zawsze z wyższymi sferami kawior być może zyskuje na popularności dzięki wszechobecnemu trendowi modowemu "quite luxury". Choć nazwa może sugerować coś przeciwnego to odnosi się również do stylu życia osób zamożnych, którzy z kawiorem zaznajomieni są od najmłodszych lat. 

Z produkcją kawioru wiąże się jednak jeszcze większe eksploatowanie zasobów naturalnych w postaci farm rybnych w tym najbardziej cenionego w śród koneserów, jesiotra. Kiedyś pozyskiwany tylko z dzikich ryb dziś niemal dostępny dla każdego. Warto zauważyć, że za malutki słoiczek prawdziwego kawioru o wyjątkowym maślanym lub orzechowym smaku nadal zapłacimy wysoką cenę od 200 złotych w zwyż. Prawdziwy kawior nie powinien być podawany pasteryzacji czy zawierać innych dodatków w postaci ulepszaczy smaku. 
Ciekawostka: w Polsce hoduje się dwa najdroższe gatunki jesiotra: syberyjski i rosyjski.

Choć na Tiktoku kawiorowy trend mocno przoduje, ciekawa jestem czy zostanie on tak samo dobrze przyjęty przez gastronomów w branży śniadaniowej w Polsce.





Dla zainteresowanych:
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/tosty-z-awokado-sa-juz-passe-pokolenie-z-ma-nowy-przysmak/kbd0lc5
https://sukces.rp.pl/kuchnia/art17731531-kawior-wcale-nie-musi-byc-z-rosji-polski-mu-nie-ustepuje
https://www.eska.pl/krakow/pokolenie-z-ma-dosc-tostow-z-awokado-wola-jeszcze-bardziej-kontowersyjna-przekaske-aa-xHEb-hBms-xKqf.html

niedziela, 12 listopada 2023

Bistro Sady

listopada 12, 2023 0
Bistro Sady
Śniadania wydawane są od 8.00-12.30
Bistro SADY to gorące nowe miejsce na śniadanie i brunch w Krakowie, położone pomiędzy rondem Grzegórzeckim a Halą Targowa. 
Wystrój
Bardzo podoba mi się konsekwentny styl nawiązujący do nazwy lokalu, czyli sadu. 
Wszędzie widoczne są jabłka, przetwory oraz stonowane ciepłe kolory.
Urzekają mnie duże okna z widokiem na ulice oraz mały ale jednak ogródek letni z tyłu lokalu.
Brunch
Zacznę od tego, że bardzo spodobała mi się karta menu. Jest tutaj duża różnorodność z zachowaniem konsekwecji w postaci doboru produktów. Jak się okazuje stworzone zostało przy w współpracy z kucharzem Tadeuszem Muller, synem Pani Magdy Gessler.
Patrząc na menu przenoszę się na wieś. Jest to jednak nowoczesna wieś z jabkowymi sadami. W tej kuchni jest przytulna rustykalna dusza podana w nowoczesnej wersji.
Zdecydowałam się na Śniadanie Jesienne z menu sezonowego, czyli jajecznicę z kurkami, chlebek dyniowy, mix sałat z pomidorem bawolim, ogórkiem, cebulą czerwoną, mizuną, cebulką dymką, śmietaną oraz masłem.
Ilość i jakość oraz forma podania trafia bardzo w moje gusta. 
Jajecznica była delikatna, kurek było bardzo dużo a chlebek dyniowy mięciutki. Zielenina soczysta a w połączeniu z jogurtem i pomidorem dodawała świeżego akcentu całości kompozycji. Ledwo dojadłam to śniadanie a byłam bardzo głodna.
Mój brunchowy gość zamówiła Śniadanie Warzywniaka: Sałatka jarzynowa na naleśniku z sałaty masłowej, jajka sadzone, zielone liście, sos jogurtowo-czosnkowo-ziołowy, koperek. To śniadanie było jeszcze większe od mojego i również efektowanie podane.
Do śniadania zamówiłiśmy kawy z mlekiem owsianym.
Jeśli minie już południe zachęcam skosztować niefiltrowanego cydru - jest wytrawny, lekko musujący i smakuje jak połączenie prosecco z piwem;)

Podsumowanie
Bardzo przytulne miejsce z obsługą, która sadza gości do stolików oraz jest zorientowana w karcie menu. 

Miejsce jest przyjazne czworonogom oraz dzieciom.
Na prawdę spodobało mi się to bistro i widzę w nim duży potencjał na jedno z fajniejszych miejsc na śniadanie i brunch w Krakowie.

Znajdź to oraz podobne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.

Gwiazdki :☆☆☆☆ ☆ (5)
Design miejsca: przytulny, nowoczesny  
Estetyka potraw: elegancki
Obsługa:miła, organizuje stoliki, doinformowana odnośnie karty menu 
Ceny śniadań: od 35 do 49 złotych


Zobacz także:

Breakfast Week w Restauracji Esterante w Krakowie

Brunczyk z widokiem na Wisłę w Hala Forum

Brunch w Bazaar Bistro 

sobota, 11 listopada 2023

Breakfast Week w Restauracji Esterante w Krakowie

listopada 11, 2023 0
Breakfast Week w Restauracji Esterante w Krakowie

Śniadanie wydawane od 8.00 -? (nie znalazłam żadnej informacji)
O śniadaniach w restauracji Esterante dowiedziałam się przy okazji krakowskiego festiwalu śniadaniowego o nazwie Breakfast Week
Sam lokal informuje na swojej stronie o ofercie na czas tego festiwalu:"Breakfast Week ma na celu promowanie porannych spotkań towarzyskich przy najlepszych śniadaniach w mieście. Goście będą mogli wybrać popisowe menu, które zostało stworzone specjalnie na to wydarzenie. W ramach prezentu serwowana będzie kawa z napojem roślinnym Alpro."
Wystrój
Eleganckie wnętrze w stylu lekko artdeco glam w odcieniach zieleni, złota i szarości. 

Do pozostałych zalet designu należy wymienić piękne żyrandole, nietypowy lustrzany sufit oraz widok na plac Nowy. Esterante należy do Hotelu Estera ale posiada osobne wejście.
Brunch/ Breakfast Week
W wybranej przez nas ofercie z okazji festiwalu śniadaniowego (moje i moich brunchowych gości) były: grillowane gofry, szakszuka oraz kawa z mlekiem alpro. W standardowej ofercie kawa, herbata lub sok są za 1 złotówkę.
Gofry z grilla - hummus pomidorowy, duszony szpinak, białe wino, jajko poche, prosciutto crudo, pomidor cherry.
Szakszuka - jajka z wolnego wybiegu, pieczona papryka, cukinia, parmezan, awokado, pomidory, kumin, kolendra, grillowany chleb czosnkowy.
Gofry były delikatnie chrupiące i smaczne choć nie odkrywcze w smaku, brakowało mi tego czegoś. Być może dobrego sosu, który przełamywałby smaki. Hummus z suszonych pomidorów gurował nad całością kompozycji. 

Niestety podczas kończenia ostatniego gofra napotkałam w moim śniadaniu na cudzy włos. Poinformowałam o tym obsługę, która bez żadnej reakcji przyjęła fakt do wiadomości i nie zrobiła z nim absolutnie nic. Wypadałoby powiedzieć "przepraszam" i zrekompensować tą sytuację - wielki nietakt ze strony restauracji.
Szakszuka według mojego gościa była wyjątkowo dobra.

Podsumowanie:
Esterante to stylowe miejsce, ale jeśli chcą prowadzić breakfast week powinni zadbać o bardziej przytulny nastrój. Muzyka w lokalu była tak cicho, że goście krępowali się rozmawiać miedzy sobą aby nie usłyszeli ich inni. Panowała atmosfera jak w bibliotece. Obsługa jest zapoznana z menu i daniami jednak zupełnie zignorowała zgłoszony przeze mnie fakt włosa w daniu. Jestem bardzo rozczarowana tą sytuacją. Po takim lokalu spodziewałam się obsługi na wysokim poziomie. Słaba reklama jak na Breakfast Week.

Znajdź to oraz podobne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.

Gwiazdki :☆☆ (2)
Design miejsca: artdeco glam 
Estetyka potraw: nowoczesna
Obsługa: ignoruje fakt włosa w daniu, nie podejmuje żadnych kroków celem rekompensaty zaistniałej sytuacji, doinformowana odnośnie karty menu 
Ceny śniadań: od 31 do 38 złotych

Zobacz także: