Awokado kids vs kawiorowe zetki - Brunch with Monika

Translate

sobota, 25 listopada 2023

Awokado kids vs kawiorowe zetki



Awokado króluje na śniadaniowych talerzach już od dobrych paru lat. Wieść gastronomiczna niesie, że za popularnością tego dodatku śniadaniowego stoją Milenialsi.
To właśnie oni przepuszczają swoje ciężko zarobione pieniądze na śniadania i brunchyki z awokado tostami.

Mówi się również, że trend ten przyczynił się do wycinania tysięcy hektarów lasów w Meksyku pod plantacje awokado a co za tym idzie przyłożył rękę do degradacji tamtejszego środowiska. Jak to z trendami bywa, dziś są, jutro już ich nie ma. Kiedyś awokado na talerzu wzbudzało sensacje, z biegiem lat stało się dość oklepanym elementem w karcie śniadaniowej. 

Milenialsi nadal lubią dogadzać sobie brunchykami ale to właśnie nowe pokolenie koneserów, czyli generacja Z podwyższa standardy menu śniadaniowego.

Według najnowszych doniesień ze świata gastronomicznego nowy "hype" zdobywa coraz bardziej kawior. Kojarzony od zawsze z wyższymi sferami kawior być może zyskuje na popularności dzięki wszechobecnemu trendowi modowemu "quite luxury". Choć nazwa może sugerować coś przeciwnego to odnosi się również do stylu życia osób zamożnych, którzy z kawiorem zaznajomieni są od najmłodszych lat. 

Z produkcją kawioru wiąże się jednak jeszcze większe eksploatowanie zasobów naturalnych w postaci farm rybnych w tym najbardziej cenionego w śród koneserów, jesiotra. Kiedyś pozyskiwany tylko z dzikich ryb dziś niemal dostępny dla każdego. Warto zauważyć, że za malutki słoiczek prawdziwego kawioru o wyjątkowym maślanym lub orzechowym smaku nadal zapłacimy wysoką cenę od 200 złotych w zwyż. Prawdziwy kawior nie powinien być podawany pasteryzacji czy zawierać innych dodatków w postaci ulepszaczy smaku. 
Ciekawostka: w Polsce hoduje się dwa najdroższe gatunki jesiotra: syberyjski i rosyjski.

Choć na Tiktoku kawiorowy trend mocno przoduje, ciekawa jestem czy zostanie on tak samo dobrze przyjęty przez gastronomów w branży śniadaniowej w Polsce.





Dla zainteresowanych:
https://businessinsider.com.pl/gospodarka/tosty-z-awokado-sa-juz-passe-pokolenie-z-ma-nowy-przysmak/kbd0lc5
https://sukces.rp.pl/kuchnia/art17731531-kawior-wcale-nie-musi-byc-z-rosji-polski-mu-nie-ustepuje
https://www.eska.pl/krakow/pokolenie-z-ma-dosc-tostow-z-awokado-wola-jeszcze-bardziej-kontowersyjna-przekaske-aa-xHEb-hBms-xKqf.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz