Translate
niedziela, 25 września 2022
czwartek, 8 września 2022
Jest mi niezmiernie przykro ponieważ prowadziłam to konto ponad 3 lata, a wraz z jego usunięciem zniknęły wszelkie moje materiały, rolki oraz kontakt z moją społecznością.
Mam jeszcze gdzieś w sobie nadzieję, że konto zostanie mi przywrócone...Jeśli nie prawdopodobnie będę musiała zakładać konto od nowa.
Blog na szczęście jest i zawsze tutaj dla was będzie. Zaglądajcie po nowe recenzje z ciekawych miejscówek w Krakowie i nie tylko.
Jeśli ktoś z was miał podobną sytuację z instagramem lub wie co jeszcze można zrobić w tej sprawie, proszę o kontakt lub komentarz.
Z góry dziękuję!
Pozdrawiam,
niedziela, 21 sierpnia 2022
Wystrój
Wnętrze stara się oddawać szwedzki klimat poprzez kolorowe posadzki, elementy drewna oraz prosty design mebli trochę z PRL-u. Całość miejsca jest mocno doświetlona przez duże okna. Jest to bardzo przytulny lokal, z paroma stoliczkami ustawionymi na zewnątrz pod dużą markizą.
środa, 17 sierpnia 2022
Podanie naleśników bardzo eleganckie, smak również bardzo dobry. Mogłoby być więcej sosu i powierzchnia naleśników bardziej chrupko przypieczona. Całość bardzo smaczna.
Croque Madame miał słabej jakości pieczywo i wędlinę. Kanapka była przeciętna i nie zachwycała smakiem. Sałatka dość uboga bo tylko składająca sie z mixu sałat z dresingiem. Było ok ale bez szału.
wtorek, 16 sierpnia 2022
"Parzona" w Lublinie to miejsce dość oddalone od głównego deptaka ale bardzo dobrze znane wśród przyjezdnych oraz lokalnych mieszkańców.
Wystrój:
Lokal posiada nowoczesne wnętrze oraz bardzo przyjemny zielony ogródek.
Brunch:
Podanie śniadania bardzo estetyczne, ale dekoracja w postaci płatków róży do wytrawnych jajek po benedyktyńsku z łososiem i kaparami średnio trafiona. Jajka same w sobie smaczne, składniki dobre ale sos holenderski totalnie źle zrobiony i podany w mikro ilości. Zamiast puszystego kremu dostałam roztopione masło z cytryną. Bez poprawnego sosu jajka straciły swoją wyrazistość smaku.
Świeżo wyciskany sok był przepyszny!
Podsumowanie:
Lokal sam w sobie bardzo przyjemny ale czas oczekiwania bardzo długi. Parę niuansów w przygotowaniu śniadań wymaga poprawy aby smak dań urzekał nie tylko wizualnie.
niedziela, 7 sierpnia 2022
Wystrój
Wystrój miejsca nawiązuje konsekwentnie do nazwy, pod sufitami widzimy unoszące się rośliny i lustra. Tworzy to bardzo romantyczny charakter wnętrza. Zielone przestrzenie są coraz modniejsze, kto z nas mieszkających w dużym miescie nie chciałby spędzić miło czas w uspokajającej w około zieleni.
Brunch
Karta menu obfituje w śniadania wytrawne oraz słodkie. Hitem tego lata w LESIE są krakowskie małdrzyki, tradycyjne placki twarogowe z Małopolski podawane na słodko.
Nazwa małdrzyk lub mądrzyk wywodzi się od gatunku sera wytwarzanego kiedyś że słodkiego mleka.
Małdrzyki zamówione przeze mnie były podane z owocami oraz polane sosem z leśnych owoców. Choć wyglądają jak deser są niesamowicie sycące za sprawą zawartego w nich twarogu, ale przede wszystkim są przepyszne.
Croque Madeleine to ogromna brioche zapieczona z kozim beszamelem, konfiturą z gruszek z cząbrem i rozmarynem - równie sycąca jak małdrzyki.
Ekspozycja śniadań bardzo ładna i estetyczna. Espresso tonic oraz biała kawa również bardzo dobre. Do wyboru mamy dwa mleka roślinne : owsiane oraz sojowe.
Podsumowanie
Miejsce przyjazne dzieciom oraz czworonogom.
LAS jest bardzo popularnym ostatnio miejscem na śniadanie lub brunch, dlatego zalecam przybyć do lokalu nieco wcześniej ;)
Więcej szczegółów do zobaczenia jak zwykle na instagramie.
Gwiazdki:☆☆☆☆☆ (5 zasłużone)
Estetyka potraw: bardzo elegancka
Obsługa: miła i uśmiechnięta, chętnie doradzi i zna dokładnie menu
Ceny śniadań: od 18 do 34 złotych
piątek, 22 lipca 2022
Poniżej znajdziecie listę 10 śniadaniowych klasyków z którymi spotkałam się w moim hotelu w Turcji. Wybaczcie estetykę zdjęć ale hotelowe restauracje w swojej formie podawania dań dalekie są instagramowego świata.
1. Menemen
Zapiekane jajka typu sadzone na wcześniej drobno pokrojonych podpieczonych pomidorach, papryce doprawionych czosnkiem, ostrą papryką i pietruszką.
Czasem dodawane jest do farszu drobno posiekane mięso wtedy takie danie nosi nazwę Kiymali Yumurta.
Sam farsz bez jajek podawany jest również oddzielnie jako dip do śniadania.
Ogólnie Tureckie śniadanie słyną z wielu wariacji zapiekanych jajek.
W żadnej restauracji w miejscu, którym spędzałam urlop nie znalazłam uwielbianych przeze mnie jajek po turecku czyli Çilbir. Najlepsze jak dotąd jadłam w krakowskim Muhabbet oraz poznańskim Blond & Bikini.
2.Börek
Rodzaj nadziewanego serem i szpinakiem placka filo. W jezyku tureckim oznacza "zawijaniec". Może też zawierać mięso oraz inne warzywa.
3. Sery
Przypominają wyglądem sery polskie lub włoskie ale to nic bardziej mylnego.
Najbardziej smakował mi ser owczy przypominający smakiem bryndzę - Tulum Peyniri. Jest on jednak bardzo zbity i miał żółtawą barwę.
Bardzo dobrze smakują też sery podobne do fety (Beyaz Peynir) lub przypominające nasze białe twarożki (Lor Peynir).
4. Çoban salatasi czyli sałatka z pomidorami, ogórkami, cebulą oraz pietruszką. Klasyk będący podstawą każdego śniadania.
5. Pieczone bakłażany, cukinie oraz papryki, czasem w towarzystwie kuskusu.
6. Oliwki czarne i białe.
7. Sosy na bazie jogurtów z koperkiem, a la kolesław, z papryką oraz słynny ciemny, słodkawy sos z granatu Nar Eksisi przypominający gęsty włoski sos balsamiczny.
8. Zielenina typu klasyczna sałata roszponka, mięta, bazylia...w olbrzymich ilościach.
9. Desery
Większość z nich bazuje na mleku zwykłym lub migdałowym jak lekki, biały pudding Keşkül czy Tavukgögsü.
Ciasteczka Kadayif z orzechami,sezamem nasączone syropem cukrowym.
Revani ciasta z kaszy manny polane syropem cukrowym, ciasta puddingi z makiem oraz kokosem.
Trileçe ciasto polewane mleczno-karmelowy sosem.
Baklawa cieńkie ciasto filo przekładane orzechami, migdałami i polane słodkim syropem z masła i cukru lub miodu.
Owocowe bardzo słodkie galaretki Rāhat Hūlqum (Lokma) obsypane cukrem pudrem (podobne znajdziemy w Bułgarii) no i najlepsza na świecie Helva czyli chałwa.
To oczywiście tylko przykłady bo tych słodkości jest cała masa do wypróbowania i czasem nie sposób zapamiętać nazw.
Wszystkie desery są niesamowicie słodkie.
10. Herbata i Kawa
Herbata (Çay) jest głównym napojem do śniadania w Turcji. Mocny napar, który nie zawiera goryczki, spożywany jest z cukrem. Taka herbatę tradycyjnie Turcy piją w małych ozdobnych szklaneczkach nigdy w kubkach.
Kawę pije się dopiero po śniadaniu ;-)
Obecnie kawa turecka znajduje się na reprezentatywnej liście niematerialnych obiektów Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Jajka po turecku? Tylko w Muhabbet