Szybka tarta z jabłkami, cynamonem oraz konfiturą morelową idealna na jesienne dni - Brunch with Monika

Translate

niedziela, 25 września 2022

Szybka tarta z jabłkami, cynamonem oraz konfiturą morelową idealna na jesienne dni

 


Jesień za oknem a na moim talerzu ląduje szybka i łatwa tarta jabłkowa. Nie ma dla mnie nic bardziej kojarzącego się z jesienią niż zapach pieczonych jabłek z cynamonem. Zaletą tej tarty jest fakt, że nie trzeba obierać jabłek a jedynie cieńko pokroić i jak najciaśniej jak to możliwe poukładać plasterki na cieście. Na końcu wszystko połączyć morelowy smakiem.
Zachęcam do wypróbowania.


Składniki na ciasto:

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki cukru pudru

szczypta soli

1 jajko

150 g masła, zimnego, pokrojonego w kawałki

2 łyżki zimnej wody

Przygotowanie:

Mąkę wymieszam z cukrem i solą, dodaję masło, jajo, 2 łyżki wody, siekam nożem do otrzymania kruszonki, następnie szybko zagniatam. Z ciasta formuję kulę, owijam w folię spożywczą i schładzam w lodówce przez 30 – 60 minut.


Składniki na nadzienie:

3-4 jabłka, myję, nie obierać, kroję w cieńkie plastry i wycinam gniazda.

6 łyżek cukru

2 łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki na polewę:

5 łyżek dżemu morelowego


Przygotowanie:

Ciastem wypełniam całą szklaną formę na tartę, nie zapominam o brzegach. Nakłuwam lekko całość widelcem.

3 łyżki cukru mieszam z cynamonem, posypuję jabłka, mieszam. Pozostałym cynamonem z cukrem posypuję rozwałkowane ciasto w brytfance.

Podpiekam ciasto bez wyłożonych jabłek przez około 5 do 10-ciu minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wyciągam gorące ciasto. Wykładam jabłka, układając plasterek przy plasterku.

Piekę w temperaturze od 180 do 200 stopni przez około 15 minut, aż jabłka będą miekkie a ciasto złotawe. Wyjmuję ciasto. 
Dżem morelowy rozgrzewam wcześniej w rondelku i polewam nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę wrzucam jeszcze na 5 minut do piekarnika aby wszystko się zapiekło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz