Check on BRUNCH & BREAKFAST MAP where to find this place.
You will also like:
Check on BRUNCH & BREAKFAST MAP where to find this place.
You will also like:
Eng. version, bottom of the page
Przepis na ten puszysty omlet jest świetną baza do każdego innego omleta tak, że możecie puścić wodze fantazji i działać! ;-)
Składniki (dla 2 osób)
Przygotowanie:
Białka jaj ubijamy osobno na sztywną pianę.
Żółtka z mąką oraz mlekiem mieszamy i dodajemy do ubitej piany. Delikatnie wszystko mieszamy. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szynkę.
Na patelni rozpuszczamy masło i przelewamy całość omleta. Posypujemy przyprawami. Ustawiamy mały ogień palnika i przykrywamy pokrywką. Nie zmieniamy natężenia ognia. Czas pieczenia około 15 minut.
Omlet ma urosnać i podeschnąć. Sprawdzamy delikatnie brzegi, jeśli omlet swobodnie się "okręca" na patelni i od góry jest lekko przyschniety to jest już gotowy.
Posypujemy zielonymi dodatkami i podajemy z słodkim sosem chili.
Smacznego!
Spring omelette with sweet chili sauce
Spring has finally come. I offer you a spring omelette with ham, arugula, alfalfa and radishes sprouts served with sweet chili sauce.
The recipe for this fluffy omelette is a great base for any other omelette so that you can let your imagination run wild and act! ;-)
Ingredients (for 2 people)
Beat the egg whites separately into stiff foam.
Mix the egg yolks with flour and milk and add to the whipped foam. We mix everything gently.
Add the finely diced ham.
Melt the butter in the pan and pour the whole omelette. Sprinkle the spices all over it.
Put a small fire on the burner and cover it with a lid. We do not change the intensity of the fire.
Backing time approximately 15 minutes.
The omelette is supposed to grow and dry. Check the edges gently, if the omelette "moves" freely in the pan and is slightly dry on the top, it means it's ready to be served.
Sprinkle with green stuff and serve with sweet chili sauce.
Enjoy your meal!
Miejsce jest dość małe ale z klimatem. W lecie można delektować się kawą na zewnątrz przy jednym ze stolików. Obsługa jest bardzo sympatyczna i bezpośrednia.
Blossom Cafe moje ulubione miejsce na brunch
Bubble Toast - instagramowy brunch
Kaffé Bageri Stockholm, little Sweden in the heart of Kraków
There is a place in Kraków where Swedish culture meets Polish for coffee and good cake. Just from looking on the red facade we're feeling as we were in Stockholm already...
Freshly baked, swedish warm yest "kanelbullar"cakes with cinnamon, cocoa, blueberries and more are waiting for us in Kaffé Bageri...You will immediately get hungry from the delicious smell that hit you right away after entering the café.
The place is small but with a great atmosphere. In summer you can enjoy your coffee sitting outside at one of the tables. The service is very friendly and outgoing.
The reputation of this place is spreading from mouth to mouth. There are almost always lines waiting for their sweet treats there. It has to mean something, right ;-) It's a perfect place to meet a friend for coffee and gossip.
Check on BRUNCH & BREAKFAST MAP where to find this place.
You will also like:
Blossom Cafe my favourite brunch place
Bubble Toast - instagram brunch
Eng. version, bottom of the page
Buraka w sałatkach lubię jeść na kilka sposobów, dziś dzielę się z wami przepisem na buraka z gruszką i fetą/kozim serem/bryndzą/mozarella - wybierz ser wg preferencji.
Składniki:
Sałatka ( na 1 osobę)
2 Czerwone Buraki
1 Gruszka
1 łyżka oleju z pestek winogron
Rozmaryn, Bazylia (naturalne lub suszone)
1 łyżeczka miodu
1/2 cytryny sok wyciśnięty
Ser ilość dowolna
Sałata mix
1 łyżeczka pestek Słonecznika lub orzeszków piniowych
Dressing:
2 łyżki ocet balsamiczny
1 łyżeczka miodu
4 łyżki oleju z pestek winogron
Przygotowanie:
Buraki można ugotować albo upiec w piekarniku w 200 stopniach. Ja swoje kupiłam już ugotowane na parze i zapakowane - sztuk cztery. Można je dostać w Auchanie.
Gruszki karmelizujemy. Kroimy w na średnie kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z olejem rozmarynem i bazylia. Chwilę karmelizujemy, dodajemy miód i sok z cytryny. Mieszamy i zdejmujemy z ognia.
Przygotowujemy dressing z podanych składników.
Podanie sałatki:
Rozkładamy sałatę, na niej buraczki oraz gruszki. Posypujemy wszystko serem. Polewamy dressingiem i posypujemy nasionami słonecznika.
Gotowe do konsupcji! :-)
Beetroot salad with pear and feta
I like to eat beetroot in salads in several ways. Today I will share with you a recipe with beetroot with pear and feta/goat chees/ sheep cheese/ mozzarella - choose cheese accordingly to your preferences.
Ingredients
Salad (for 1 person)
2 Red Beets
1 Pear
1 tablespoon of grape seed oil
Rosemary, Basil (natural or dried)
1 teaspoon of honey
1/2 lemon, squeezed juice
Any quantity of cheese
Lettuce mix
1 teaspoon of sunflower seeds or pine nuts
Dressing:
2 tablespoons balsamic vinegar
1 teaspoon of honey
4 teaspoon of grape seed oil
Preparation:
Beets can be boiled or baked in the oven at 200 degrees. I bought mine, already steamed and packed - four beetroots. You can get them at Auchan.
Caramelize the pears. Cut into medium pieces and put them in a hot pan with grape seed oil,rosemary and basil. Caramelize for a while, add honey and lemon juice. We mix it and take it off the fire.
We prepare a dressing from the given ingredients.
Serving the salad:
We spread the lettuce, on it the beetroots and pears. We sprinkle everything with cheese. Pour the dressing and sprinkle with sunflower seeds.
Ready for consumption! ;-)
Eng. version, bottom of the page
Godziny śniadań: od 8:00-16:00
Jednym z moich ulubionych miejsc na brunch w Krakowie jest Blossom Cafe.
Kawiarnia od pierwszego dnia otwarcia zdobyła zaufanie klientów idealnie dopasowywaną do sezonów kartą menu, rewelacyjną kawą oraz bardzo miłą i obeznaną z kartą dań obsługą. Nic z tych rzeczy od lat nie ulega zmianie co sprawia, że z przyjemnością odwiedzam ciągle to miejsce.
W Blossom czuje się przestrzeń z designerskim luzem. Dodatkowym atutem tego miejsca jest duży taras z widokiem rozciągającym się na piękny budynek Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie. W lecie na tarasie grane są chilloutowe sety dj-skie.
Wracając do samego jedzenia znajdziemy tu szeroką ofertę śniadaniową z bajglami śniadaniowymi, croissantami po włosku, tostami francuskimi, śniadaniem wegetariańskim czy wegańskim i nie tylko...
Kawiarnia stara się być na bieżąco z wszystkimi trendami jedzeniowymi utrzymując przy tym ciągle wysoki poziom. Testowałam niemal wszystko z ich oferty. Do tego wszystkiego serwują tutaj kawę na kilka sposobów a co dla mnie najważniejsze, mogę tutaj wypić moje cappuccino na mleku kokosowym, migdałowym czy sojowym.
Jeśli macie ochotę na lekki lunch to na pewno również się tutaj nie zawiedziecie. Perełka gastronomiczna na mapie Krakowa.
Sprawdź na BRUNCH & BREAKFAST MAP gdzie znajduje się to miejsce.
Zobacz także:
Bubble Toast - instagramowy brunch
Brunch with me: Domowa Shakshuka z bagietką oraz słonym masłem czosnkowym
Blossom Cafe - my favorite brunch spot
One of my favourite brunch spots in Kraków is Blossom. From the first day of opening, the café gained my creditworthiness with their menu card always adjusted to the current season, excellent coffee and very helpful stuff always familiar with the whole menu card. Non of these things has changed over the years, what makes me happy to visit this please over and over again.
Blossom is the space with designer feel to it. An additional advantage of this place is a large terrace with a view extending to the beautiful building of the Economy University in Kraków. In summer you can heare some chillout dj sets played on the terrace.
Talking about the breakfast menu, you will find here big offer full of delicious breafast bowls, Italian croissants, Frech toasts, vegetarian or vegan breakfasts and more...Blossom Cafe tries to be up to date with all food trends, while maintaining a high quality level. I've tested almost everything from their menu. In addition, they serve coffee in several ways! For me the most important is the fact, that I can drink my cappuccino made with coconut-almond or soy milk here.
If you fancy a light lunch, you will not be disappointed here either. It is a gastronomic gem on the map of Kraków.
Check on BRUNCH & BREAKFAST MAP where to find this place.
Eng. version, bottom of the page
Czosnkowe pieczywko to moja wariacja tematu, która jest perfekcyjnym połączeniem. Bon appetit!
Składniki (na 1-2 porcji)
Przygotowanie:
Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.
Eng. version, bottom of the page
Takie smakowitości przygotowuję sobie od jakiegoś czasu...preferuję obecnie dwie wersje: migdały z figą lub banany z cynamonem.
Szybko, bez mleka i glutenu. Te kaszki smakują fantastycznie i są moją ulubioną alternatywą do płatków owsianych. To najszybsze śniadanie świata!
Do tego dostępne w różnych wersjach smakowych. Moja ulubiona to naturalna, bananowa i owocowa. Założę się, że mało kto wie o tej smacznej alternatywie :)
Breakfast without dairy and gluten.
I have been making such delicacies for some time...Currently I prefer two versions: almond with figs and bananas with cinnamon.
Fast preparation, no milk or gluten.These porridges taste fantastic and are my favourite alternative to oatmeal. This is the fastes breakfast in the world!
The best thing about this pourriges is the fact that they are available in various flavors. My favourite are natural, banana and fruity. I bet hardly anyone knows about this tasty alternative :)
Eng. version, bottom of the page
Bubble Toast to od nie dawna najbardziej instagramowa miejscówka na mapie Krakowa, którą musicie koniecznie odwiedzić!
Kolorowe wnętrza tego cocktail baru oraz restauracji w jednym przyciągają masy ludzi. Można się tu poczuć jak w lunaparku, jak Alicja w krainie czarów lub jak glam instagramowiczka w różowych bąbelkach szampana.
Dwupiętrowy lokal znajduje się w sercu starego miasta Krakowa a dokładniej przy placu Szczepańskim 5. Brunch możemy zjeść w "ogródku że stolikami" wychodzącym na plac lub też wejść do środka.Każde piętro wyposażone jest bar, zaś ostatnie dysponuje kilkoma mniejszymi zabawnie udekorowanymi pomieszczeniami, w których również możemy coś zjeść lub wypić nie tylko szampana.
Bubble Toast to idealne miejsce na lekki brunch z przyjaciółkami, imprezę firmową czy urodziny. Obsługa jest bardzo miła i potrafi doradzić w kwestii menu. Panuje tam wyjątkowo luźna atmosfera a obsługa wręcz zachęca do robienia zdjęć w tej imprezowej scenerii.
Miejmy nadzieję, że przetrwa ono czas pandemii bo chętnie bym tu jeszcze wróciła :)
Bubbles Toast- Instagrammable brunch spot
Bubble Toast is the most Instagrammable spot on the map of
Kraków, which you must visit!
The colorful interiors of this
cocktail bar and restaurant attract constantly masses of people. You can feel
here like in a fairytale, Alice in Wonderland or like a glam instagram
influencer swimming in pink bubbles of champagne. The two-story restaurant is
located in the heart of the old town of Krakow, more precisely at Plac
Szczepański 5. You can eat brunch in the "summer garden" having view
on the square.
Each floor is equipped with a
bar, and the last one has several smaller, playfully decorated rooms, where we
can also eat or drink not only champagne.
Bubble Toast is the perfect place
for a light brunch with friends, a corporate or birthday party. The staff is
very nice and can advise on the menu.
There is an extremely relaxed atmosphere there and the staff even encourages you to take pictures in this party scenery. Let's hope it will survive the pandemic time, cause I'd love to come back again :)
Check on BRUNCH & BREAKFAST MAP where to find this place.
Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.
W dużej misce łączymy przyprawy: oregano i bazylię, pieprz i słodką paprykę. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i oliwę z oliwek. Mieszamy.
Dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, by oliwa pokryła je z każdej strony.
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.
Dorsza ze skórą myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy z obu stron pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmiksowanej z płatkami owsianymi i koperkiem.
Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.
Sos przekładamy do miski. Dodajemy ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.
Więcej smacznych przepisów znajdziecie tutaj.
Cod in oat breadcrumbs with carrot fries and avomayo sauce
A brilliant recipe that tastes like a good brunch at vegan restaurant - I had to share it with you!
INGREDIENTS
VEGETABLE FRIES
(I used only carrots)
zucchini - 1 pc.
carrot - 1 pc.
parsley - 2 pcs.
parmesan - 3 tbsp
dried oregano - 1/4 tsp
dried basil - 1/4 tsp
ground sweet pepper - 1/4 tsp
olive oil - 3 tbsp
pepper - 1 pinch
COD IN BREAD
cod fillet - 2 pcs.
egg - 1 pc.
mountain oatmeal - 2 tbsp
bread crumbs - 200 g
fresh dill - 1 tbsp
SAUCE AVOMAYO
Greek yogurt - 1/2 cup
avocado - 1 pc.
pickled cucumber - 2 pcs.
ground black pepper - 1 pinch
STEP 1: WE PREPARE VEGETABLE FRIES
Peel the zucchini,
carrots and parsley and cut into fairly thick sticks.
In a large bowl,
combine the spices: oregano and basil, pepper and sweet paprika. Add fine-mesh
Parmesan cheese and olive oil. Mix all.
Add the chopped vegetables and mix thoroughly so that the oil covers them on all sides.
STEP 2: BAKE FRIES
Put the vegetables on a baking sheet lined with baking paper. Bake until they become golden brown for about 20-30 minutes in an oven preheated to 180 ° C.
STEP 3: BREAD COD
Combine the
breadcrumbs in a blender vessel with oatmeal and dill. We grind. We pour it
onto a plate.
Wash the cod with the skin and dry it on a paper towel. Cut into smaller pieces and sprinkle with pepper on both sides. Roll each piece in a beaten egg and breadcrumbs mixed with oatmeal and dill.
STEP 4: BAKE COD
Place the cod on the baking tray next to the vegetable fries. Bake for about 10 minutes.
STEP 5: PREPARE
AVOMAYO SAUCE
Cut the avocados in
half lengthwise. Take the stone out, separate the pulp from the skin with a
spoon and put it into the blender vessel. Add the yoghurt and mix until smooth
and uniform.
Put the sauce into a bowl. Add the pickled cucumber, cut into small cubes. Season with pepper. We mix.
STEP 6: WE DELIVER
THE DISH
Serve the roasted
cod with vegetable fries and a portion of avomayo sauce.