FRYTKI Z WARZYW
- (ja zrobiłam frytki tylko z marchewek)
- cukinia – 1 szt.
- marchewka – 1 szt.
- pietruszka – 2 szt.
- parmezan – 3 łyżki
- suszone oregano – ¼ łyżeczki
- suszona bazylia – ¼ łyżeczki
- mielona słodka papryka – ¼ łyżeczki
- oliwa z oliwek – 3 łyżki
- pieprz – 1 szczypta
DORSZ W PANIERCE
- filet z dorsza – 2 szt.
- jajko – 1 szt.
- płatki owsiane górskie – 2 łyżki
- bułka tarta – 200 g
- świeży koperek – 1 łyżka
SOS AVOMAYO
- jogurt grecki – 1/2 szklanki
- awokado – 1 szt.
- ogórek kiszony – 2 szt.
- mielony czarny pieprz – 1 szczypta
KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW
Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.
W dużej misce łączymy przyprawy: oregano i bazylię, pieprz i słodką paprykę. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i oliwę z oliwek. Mieszamy.
Dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, by oliwa pokryła je z każdej strony.
KROK 2: PIECZEMY FRYTKI
Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.
KROK 3: PANIERUJEMY DORSZA
Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.
Dorsza ze skórą myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy z obu stron pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmiksowanej z płatkami owsianymi i koperkiem.
KROK 4: PIECZEMY DORSZA
Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.
KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO
Awokado przekrawamy wzdłuż na pół. Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.
Sos przekładamy do miski. Dodajemy ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.
KROK 6: PODAJEMY DANIE
Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.
Więcej smacznych przepisów znajdziecie tutaj.
Cod in oat breadcrumbs with carrot fries and avomayo sauce
A brilliant recipe that tastes like a good brunch at vegan restaurant - I had to share it with you!
INGREDIENTS
VEGETABLE FRIES
(I used only carrots)
zucchini - 1 pc.
carrot - 1 pc.
parsley - 2 pcs.
parmesan - 3 tbsp
dried oregano - 1/4 tsp
dried basil - 1/4 tsp
ground sweet pepper - 1/4 tsp
olive oil - 3 tbsp
pepper - 1 pinch
COD IN BREAD
cod fillet - 2 pcs.
egg - 1 pc.
mountain oatmeal - 2 tbsp
bread crumbs - 200 g
fresh dill - 1 tbsp
SAUCE AVOMAYO
Greek yogurt - 1/2 cup
avocado - 1 pc.
pickled cucumber - 2 pcs.
ground black pepper - 1 pinch
STEP 1: WE PREPARE VEGETABLE FRIES
Peel the zucchini,
carrots and parsley and cut into fairly thick sticks.
In a large bowl,
combine the spices: oregano and basil, pepper and sweet paprika. Add fine-mesh
Parmesan cheese and olive oil. Mix all.
Add the chopped vegetables and mix thoroughly so that the oil covers them on all sides.
STEP 2: BAKE FRIES
Put the vegetables on a baking sheet lined with baking paper. Bake until they become golden brown for about 20-30 minutes in an oven preheated to 180 ° C.
STEP 3: BREAD COD
Combine the
breadcrumbs in a blender vessel with oatmeal and dill. We grind. We pour it
onto a plate.
Wash the cod with the skin and dry it on a paper towel. Cut into smaller pieces and sprinkle with pepper on both sides. Roll each piece in a beaten egg and breadcrumbs mixed with oatmeal and dill.
STEP 4: BAKE COD
Place the cod on the baking tray next to the vegetable fries. Bake for about 10 minutes.
STEP 5: PREPARE
AVOMAYO SAUCE
Cut the avocados in
half lengthwise. Take the stone out, separate the pulp from the skin with a
spoon and put it into the blender vessel. Add the yoghurt and mix until smooth
and uniform.
Put the sauce into a bowl. Add the pickled cucumber, cut into small cubes. Season with pepper. We mix.
STEP 6: WE DELIVER
THE DISH
Serve the roasted
cod with vegetable fries and a portion of avomayo sauce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz