Dorsz w owsianej panierce z frytkami z marchewek z sosem avomayo - Brunch with Monika

Translate

czwartek, 4 lutego 2021

Dorsz w owsianej panierce z frytkami z marchewek z sosem avomayo

Eng. version, bottom of the page

Genialny przepis, który smakuje jak dobry brunch w restauracji wegańskiej - musiałam się nim z wami podzielić! 

Składniki:

FRYTKI Z WARZYW                                                  

  • (ja zrobiłam frytki tylko z marchewek)
  • cukinia – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • pietruszka – 2 szt.
  • parmezan – 3 łyżki
  • suszone oregano – ¼ łyżeczki
  • suszona bazylia – ¼ łyżeczki
  • mielona słodka papryka – ¼ łyżeczki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • pieprz – 1 szczypta


DORSZ W PANIERCE

  • filet z dorsza – 2 szt.
  • jajko – 1 szt.
  • płatki owsiane górskie – 2 łyżki
  • bułka tarta – 200 g
  • świeży koperek – 1 łyżka

SOS AVOMAYO

  • jogurt grecki – 1/2 szklanki
  • awokado – 1 szt.
  • ogórek kiszony – 2 szt.
  • mielony czarny pieprz – 1 szczypta


KROK 1: PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI Z WARZYW

Cukinię, marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w dość grube słupki.

W dużej misce łączymy przyprawy: oregano i bazylię, pieprz i słodką paprykę. Dodajemy parmezan starty na tarce o drobnych oczkach i oliwę z oliwek. Mieszamy.

Dodajemy pokrojone warzywa i dokładnie mieszamy, by oliwa pokryła je z każdej strony.

KROK 2: PIECZEMY FRYTKI

Warzywa przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy na złoty kolor ok. 20-30 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C.

KROK 3: PANIERUJEMY DORSZA

Bułkę tartą łączymy w naczyniu blendera z płatkami owsianymi i koperkiem. Mielimy. Przesypujemy na talerz.

Dorsza ze skórą myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki, oprószamy z obu stron pieprzem. Każdy kawałek obtaczamy kolejno w roztrzepanym jajku i bułce tartej zmiksowanej z płatkami owsianymi i koperkiem.

KROK 4: PIECZEMY DORSZA

Dorsza układamy na blasze obok frytek z warzyw. Pieczemy ok. 10 minut.

KROK 5: PRZYGOTOWUJEMY SOS AVOMAYO

Awokado przekrawamy wzdłuż na pół.  Wyjmujemy pestkę, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki i przekładamy do naczynia blendera. Dodajemy jogurt i miksujemy na gładką jednolitą masę.

Sos przekładamy do miski. Dodajemy ogórek kiszony pokrojony w drobną kostkę. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy.

KROK 6: PODAJEMY DANIE

Pieczonego dorsza podajemy z frytkami z warzyw i porcją sosu avomayo.

Więcej smacznych przepisów znajdziecie tutaj


Cod in oat breadcrumbs with carrot fries and avomayo sauce

A brilliant recipe that tastes like a good brunch at vegan restaurant - I had to share it with you!

INGREDIENTS

VEGETABLE FRIES
(I used only carrots)
zucchini - 1 pc.
carrot - 1 pc.
parsley - 2 pcs.
parmesan - 3 tbsp
dried oregano - 1/4 tsp
dried basil - 1/4 tsp
ground sweet pepper - 1/4 tsp
olive oil - 3 tbsp
pepper - 1 pinch

COD IN BREAD
cod fillet - 2 pcs.
egg - 1 pc.
mountain oatmeal - 2 tbsp
bread crumbs - 200 g
fresh dill - 1 tbsp

SAUCE AVOMAYO
Greek yogurt - 1/2 cup
avocado - 1 pc.
pickled cucumber - 2 pcs.
ground black pepper - 1 pinch

STEP 1: WE PREPARE VEGETABLE FRIES

Peel the zucchini, carrots and parsley and cut into fairly thick sticks.

In a large bowl, combine the spices: oregano and basil, pepper and sweet paprika. Add fine-mesh Parmesan cheese and olive oil. Mix all.

Add the chopped vegetables and mix thoroughly so that the oil covers them on all sides.

STEP 2: BAKE FRIES

Put the vegetables on a baking sheet lined with baking paper. Bake until they become golden brown for about 20-30 minutes in an oven preheated to 180 ° C.

STEP 3: BREAD COD

Combine the breadcrumbs in a blender vessel with oatmeal and dill. We grind. We pour it onto a plate.

Wash the cod with the skin and dry it on a paper towel. Cut into smaller pieces and sprinkle with pepper on both sides. Roll each piece in a beaten egg and breadcrumbs mixed with oatmeal and dill.

STEP 4: BAKE COD

Place the cod on the baking tray next to the vegetable fries. Bake for about 10 minutes.

STEP 5: PREPARE AVOMAYO SAUCE

Cut the avocados in half lengthwise. Take the stone out, separate the pulp from the skin with a spoon and put it into the blender vessel. Add the yoghurt and mix until smooth and uniform.

 Put the sauce into a bowl. Add the pickled cucumber, cut into small cubes. Season with pepper. We mix.

STEP 6: WE DELIVER THE DISH

Serve the roasted cod with vegetable fries and a portion of avomayo sauce.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz