Brunch with me: Domowa Shakshuka z bagietką oraz słonym masłem czosnkowym - Brunch with Monika

Translate

niedziela, 21 lutego 2021

Brunch with me: Domowa Shakshuka z bagietką oraz słonym masłem czosnkowym




Eng. version, bottom of the page

Dzisiejsza Szakszuka (Shakshuka) wyszła mi lepiej niż zakładałam. Robiłam ją poraz pierwszy w życiu, więc jeśli mi się udało to na pewno i wam!

Czosnkowe pieczywko to moja wariacja tematu, która jest perfekcyjnym połączeniem. Bon appetit!

Składniki (na 1-2 porcji)

  • 2 pomidory
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • Przyprawy: pieprz, sól, oregano, ostra papryka, kminek, bazylia




Przygotowanie:

Przygotować pomidory: sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kosteczkę.

Na niedużą patelnię (około 20 cm średnicy) włożyć masło lub wlać oliwę oraz starty czosnek, chwilę podsmażyć.

Pomidory włożyć na patelnię, doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Wymieszać i intensywnie smażyć na większym ogniu przez około 4 minuty, już bez mieszania (wówczas pomidory odparują i zachowają swoją strukturę, jeśli będziemy mieszać zrobi się przecier).

Do podsmażonych pomidorów wbić jajka, doprawić solą. Przykryć i gotować przez około 3 minuty lub do czasu aż białka jajek będą ścięte. 
Podawać ze świeżą lub suszoną bazylią i bagietką.

Masełko czosnkowe:
  • 6 małych ząbków czosnku
  • pół kostki miękkiego masła 
  • sól
Czosnek wyciskamy w wyciskarce i dodajemy do masła. Mieszamy i doprawiamy solą do smaku.

Więcej przepisów znajdziecie tutaj.




Shakshuka with baguette and garlic smor

Today's Shakshuka came out better than I expected. I did it for the first time in my life, so if I was able to do it, you will too!

Garlic bread is my variation of the recipe, which is a perfect combination. Bon appetite!

Ingredients: (1-2 portions)

2 tomatoes 
2 eggs
1/2 tablespoon of olive oil
1 small clove of garlic

Spices: pepper, salt, oregano, hot pepper, cumin, basil

Preparation:

Prepare tomatoes:blanch, peel, cut into quarters, cut the stalks, cut the flesh into cubes. Put butter on a small frying pan (about 20cm in diameter( or pour the oil and grated garlic, fry for a while.

Put the tomatoes in the pan, season with salt, pepper and spices. Stir and fry intensively over high heat for about 4 minutes, without stirring (then the tomatoes will evaporate and retain their structure, if we keep stirring, they will make a puree).

Add eggs to the fried tomatoes, season with salt. Cover and cook for about 3 minutes or until the eggs whites are tender.
Serve with fresh or dried basil and baguette.

Garlic butter:

6 small cloves of garlic
half a cube of soft butter
salt

Squeeze the garlic in the squeezer and add it to the butter. Stir and season with salt to your taste.

You can find more recipes here.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz