Przepis na kawę z kardamonem - wersja Jordańska - Brunch with Monika

Translate

piątek, 18 sierpnia 2023

Przepis na kawę z kardamonem - wersja Jordańska

Podróżującą miałam przyjemność próbować kaw podawanych na różne sposoby. Kawa z kardamonem którą piłam w Jordanii zmieniła moje podejście do espresso. 

Zwrot "kawa po turecku", kojarzył mi się głównie z polską "kawą zalewajką" lub jak to niektórzy lubią ją określać "fusiastą". 
Sposób jej przyżądzenia nie ma nic wspólnego z tradycyją przenia kawy w Turcjii czy Jordanii. Choć podobno jej koneserzy w tej części kraju wypijają ją też z fusami ;)

Składniki na jordańską kawę z kardamonem:
- zimna woda
- kawa arabica łyżek lub dwie
- cukier łyżeczka 
- kardamon najlepiej w ziarnach (2-3 ziarenek)
- cynamon 
- moździerz 
- tygielek do zaparzania kawy



Sposób przygotowania:
W Jordanii można kupić gotową zmieloną kawę z kardamonem. W domowych warunkach najlepiej na świeżo zmielić kawę w młynku do kawy a następnie dodać do niej wcześniej rozdrobiony w moździerzu kardamon. Cynamon jest opcjonalny - ją uwielbiam.
Całość wraz z cukrem wsypujemy do tygielka i zalewamy zimą wodą.

Doprowadzamy do spienienia się kawy trzy razy ściągając szybko z ognia a następnie zlewamy piankę do osobnego pojemnika. Czystą kawę przelewamy do małej filiżanki wielkości jak do espresso.

Poniżej umieszczam filmik pokazujący dokładnie kroki:



Zobacz także:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz