Brunch with Monika

Translate

środa, 1 września 2021

Milin Cafe z najpiekniejszy ogródkiem w Krakowie

września 01, 2021 0
Milin Cafe z najpiekniejszy ogródkiem w Krakowie


Milin Cafe to bez wątpienia najpiękniejsze miejsce aby usiąść latem wśród róż i zakosztować dobrej kawy lub musującego wina.



Ukryta w sercu ogrodu botanicznego Uniwersytetu Jagiellońskiego kawiarnia to miejsce spotkań artystów oraz zakochanych. 



Od niedawna kawiarnia jak i cały ogród botaniczny przeszła mała modernizację. Jest bardziej nowocześnie i rozmachem. 

W karcie znajdziemy małe przekaski jak dwa rodzaje kiszu, tarty oraz coś dla miłośników słodkości czyli creme brule oraz ciasta dnia.



Czasami kawiarnia podtrzymuje klimat odbywających się na terenie ogrodu botanicznego,  sztuk teatralnych. W dniu kiedy ja odwiedziłam miała miejsce sztuka "Napój miłosny" dlatego specjałem tego dnia był aperetif z musującego wina z gałką lodów malinowych lub truskawkowych, przybrany mięta o tej samej nazwie - rewelacja w smaku!



Lubię bardzo to miejsce bo można poczuć się tu jak we Francji lub na wakacjach zagranicą. Piękny widok, spokój i przemiła obsługa. 

Nie jest to jednak typowe miejsce na brunch lecz bardziej na spotkanie we dwoje lub pogaduszki przyjaciółek.

Zajrzyjcie tutaj przy najbliższej okazji!

Znajdź to oraz podobne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.




poniedziałek, 16 sierpnia 2021

Chimera - bar sałatkowy

sierpnia 16, 2021 0
Chimera - bar sałatkowy


Chimera była pierwszy miejscem w Krakowie, gdzie można było zjeść wegetariańskie dania pełne smacznych sałatek. Myślę, że była to protoplastka wszystkich późniejszych wegańskich barów czy restauracji. Lata lecą a Chimerę nadal odwiedzają tłumy ludzi, szczególnie w okolicach brunchu czy obiadu.



Bar położony jest blisko rynku na ulicy świętej Anny. Miejsce jest ukryte w podwórcu, co jednocześnie jest jego wielkim plusem ponieważ chroni nasze uszy przed zgiełkiem jaki panuje na rynku. Wnętrze odkąd sięgam pamięcią zawsze obfitowało w dużą ilość zieleni. Można się tu poczuć jak w oranżerii lub w ogrodzie botanicznym.



Zaraz na wejściu znajdujemy po prawej stronie bar sałatkowy w którym możemy dobrać nasz zestaw. Do wyboru mamy kilka opcji: dwie do czterech albo i więcej porcji na talerzu. W tym możemy do naszej kompozycji dobrać oddzielnie sos, deser oraz kompot lub świeżo wyciskany sos.



Chimera z biegiem lat nic nie straciła na swojej jakości. Dania są za każdym razem bardzo smaczne, zdrowe i pożywne. Nic zatem dziwnego, że tak chętnie odwiedzane jest przez rodziny z dziećmi.

Znajdź to oraz podobne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.



czwartek, 10 czerwca 2021

Poznań: Blonde and Bikini artystyczne miejsce na śniadanie i brunch

czerwca 10, 2021 0
Poznań: Blonde and Bikini artystyczne miejsce na śniadanie i brunch

Nazwa Blonde and Bikini kojarzy się raczej z drinkami na plaży niż z naprawdę świetną restauracją, ale napewno ta nazwa zapada w pamięci ;-) 




Restauracja jest artystycznie dopracowana. Mamy tu zderzenie elegancji artdeco z nowoczesnym industrialem. Wszystkie elementy są gustownie połączone. 



Możemy spędzić czas wewnątrz lokalu lub na uroczym "ogródku" pod parasolem z widokiem na piękna ulicę oraz zabytkowe kamienice. Przez moment można poczuć się tutaj jak w Paryżu.


Obsługa restauracji jest bardzo pomocna i od drzwi organizuje dla nas miejsce w ogródku. 
W karcie znajduję dobrze znane na świecie hity śniadaniowe w tym od niedawna rozpromowane jajka po turecku. Zamawiam!
Ważna rzecz dla brunczujących: śniadania wydawane są tylko do godziny 12:30!




Śniadanie podane perfekcyjnie, duży plus za domowej roboty ciemne pieczywo z żurawiną. Smak nie zapomniany i polecam spróbować takiej wersji śniadaniowej jeśli lubicie zieloną kolendrę.
Miejscówka to miejsce chętnie odwiedzane, w południe większość miejsc była już zarezerwowana pod obiady.


Jest to eleganckie miejsce tak na prawdę na każdą okazję.

Sprawdz gdzie znajduje się to miejsce a także jemu podobne na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP 

poniedziałek, 7 czerwca 2021

Projekt Wilson - poznański brunch

czerwca 07, 2021 2
Projekt Wilson - poznański brunch




Projekt Willson w Poznaniu  to bardzo urokliwe miejsce nastawiona głównie na dania śniadaniowe ale również i brunchowe.

Restauracja mieści się w przepięknej narożnej restauracji na przeciwko parku Willsona i posiada urokliwy mały ogródek. Wielkim jej plusem jest otwartość na klientów z czworonożnymi pupilami.




Z olbrzymiej karty menu pełnej smakowitości wybrałam śniadanie "Willson po angielsku" czyli talerz pełen zieleniny, grillowanych pikantnych kiełbasek, jajko sadzone z pieczarkami oraz czerwoną fasolkę podawaną na ciepło. Oczywiście w ofercie dań znajdzie też i wersję jarskie, kanapki ciabaty, sycące szejki i smaczną kawę również z mlekiem roślinnym.



Ogródek jest bardzo klimatyczny i można się w nim poczuć jak celebryta na brunchu w L.A. Po obżarstwie zachęcam do spaceru po urokliwym parku Willsona. 

Sprawdz to oraz inne miejsca na mojej BRUNCH & BREAKFAST MAP.  




sobota, 5 czerwca 2021

Święty czyli gdzie zjeść najlepsze śniadanie w Poznaniu

czerwca 05, 2021 0
Święty czyli gdzie zjeść najlepsze śniadanie w Poznaniu


Przebywając w Poznaniu odnoszę wrażenie, że jest to zagłębie miejsc na późne śniadania. Miasto ma też swoisty leniwy charakter ze swoimi przestrzeniami pełnymi zieleni oraz secesyjnymi kamienicami. Na pewno to moja nie ostatnia wizyta w Poznaniu. 

Z polecenia moje pierwsze kroki śniadaniowe skierowałam do Świętego, który swoim wystrojem oraz rytmem przypomina moje ulubione Blossom w Krakowie.


Sam lokal nie jest duży ale wysoki i co najważniejsze obsługa chętnie pomoże zorganizować miejsce czy doradzi z doborem menu. Można też siedzieć na zewnątrz i podziwiać kamienice.



Przyglądając się miastu przez duże okno Świętego widziałam jak z wielką determinacją klienci parkowali aby tylko udać się tutaj na śniadanie. To miejsce wydaje się być wręcz oblegane przez prawdziwych Poznanian.



Co do jedzenia to śniadanie przeszło wszelkie moje oczekiwania. Pieczony serek Haloumi podany z ciepłym wieloziarnistym pieczywem, awokado, sadzonymi jajkami i najlepszą na świecie sałatką będzie mi się śnić po nocach. Próbowałam też ich bajgla z wołowiną oraz jakiem sadzonym i to również była fiesta smaku. W burgerze znajdziemy porządny kawał wołowiny!



Forma podania oraz ilość co do jakości poprostu perfecto! Kawkę możecie dostać również na mleku roślinnym oraz i bez laktozy.

Przyznam się, że po tym brunchu czułam się mega najedzona! 

Miejscówka nie jest w samym centrum i trzeba kawałek samochodem czy lokalnym autobusem podjechać co ma oczywiście dla nas turystów swoje plusy i minusy, ale patrząc na jakość jedzenia, mnie to osobiście nie przeszkadza. W końcu fajnie jest zacząć dzień od naprawdę dobrego posiłku.

Znajdź to miejsce na mojej BRUNCH AND BREAKFAST MAPIE.


środa, 26 maja 2021

Jakie najlepsze Prosecco wybrać lub kupić? 

maja 26, 2021 0
Jakie najlepsze Prosecco wybrać lub kupić? 

 




Wchodzimy do restauracji, znajdujemy wymarzony stolik i jako aperetif zamawiamy... Tak, Prosecco!


Prosecco jest oprócz Aperola Spritza jednym z najczęstszych wyborów w restauracji kiedy chcemy delektować się czymś orzeźwiającym.
Swoją popularnością wyparło prawie szampana.

Często zamawiając Prosecco nie zastanawiamy się jednak jaki jego rodzaj jest nam serwowany.
Jeśli chcecie się swobodnie poruszać w świecie bombelkowego Prosecco, zapraszam do dalszej lektury.
Skupię się tylko najważniejszych faktach, dzięki którym w pięć minut staniecie się znawcami Prosecco.

Warto zapamiętać:

Od roku 2009 (dopiero) Prosecco DOC to nazwa chroniona pochodzenia geograficznego, zarezerwowana dla win musujących produkowanych w północno-wschodnich części Włoch (Veneto i Friuli-Wenecja Julijska) - to oznacza, że prawdziwe Prosecco DOC pochodzi TYLKO z tych regionów. Co za tym idzie oprócz nazyw Prosecco DOC na etykiecie MUSI znajdować się informacja: Product of Italy.

Prawdziwe Prosecco DOC oraz DOCG produkuje się ze specjalnej odmiany winogron o nazwie Glera.

Prosecco może być białe lub różowe (rose). 




Rodzaje apelacji Prosecco (oznaczenie wina):

DOC - (Controlled Destination of Origin) to podstawowe Prosecco, które możemy kupić w każdym supermarkecie a także powinniśmy znaleźć w każdym restauracyjnym menu. Kupując go macie pewność, że jest to produkt włoski pozyskany z winogron Glera.

DOCG - (Denomination of Controlled and Guaranteed Origin) to najwyższa apelacja Prosecco. Wino to wytwarzane jest w najlepszych regionach winnych Włoch.

Na etykiecie każdą apelację poprzedza nazwa regionu z którego Prosecco pochodzi. Nie musimy się znać na regionach już sama apelacja DOC lub DOCG powinna być dla nas pierwszym wyznacznikiem.

Przykłady Nazw Prosecco:
  • Prosecco DOC
  • Prosecco Trieste DOC oraz Prosecco Treviso DOC
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco DOCG
  • Valdobbiadene Superiore di Cartizze DOCG - najlepsze Prosecco ze wszystkich!
  • Asolo Prosecco DOCG



Na co jeszcze warto zwrócić uwage:

Na butelce znajdziemy informacje o zawartości dwutlenku węgla (czyli zawartość bombelków :-)):

spumante (musujące) – ciśnienie minimum 3 bar
frizzante (perliste) – ciśnienie pomiędzy 1 a 2,5 bar
• tranquillo (spokojne) – bez dwutlenku węgla.

Zawartość cukru:

• extra brut - mocno wytrawne Prosecco.

• brut (poniżej 12 g cukru na litr) - Prosecco wytrawne ciut słodsze od extra brut.

• extra dry (12-17 g/l) - coś pomiędzy Prosecco wytrawnym a półsłodkim.

dry (17-32 g/l) - Prosecco półsłodkie, najczęściej podawane w restauracjach ponieważ pasuje niemal do wszystkiego. Ta nazwą jest dość myląca ponieważ w świecie win klasycznych określa wino wytrawne.

• demi-sec (32-50 g/l) - półsłodkie ale bardziej w kierunku słodkiego.

• zero - ostatnio nowość, która nie zawiera cukru i jest mega wytrawny. Ukłon w kierunku osób na diecie ;-) 


Miłej degustacji w najbliższym czasie! 

Odkryj nowe miejsce : Prosecco oyster bar



Źródło:
https://www.prawo-zywnosciowe.pl/2018/12/31/sylwestrowe-dylematy-czyli-champagne-vs-prosecco/
https://www.prosecco.wine/en/the-real-prosecco

poniedziałek, 24 maja 2021

Prosecco oyster bar

maja 24, 2021 0
Prosecco oyster bar

Jestem koneserką owoców morza i gdy tylko namierzyłam tą miejscówkę nic nie było mnie wstanie zatrzymać, żeby tam dotrzeć, nawet siąpiący deszcz ;-)

Czy to poświęcenie się opłaciło? 

W Prosecco oyster bar pomimo niesprzyjającej aury pogodowej czułam się tak swobodnie, że mam ochotę na powtórkę z tej przyjemności. Nie jest to na szczęście typowy bar ponieważ dania do stolika przynoszą kelnerzy.





Stylowe wnętrze, z pięknymi neonami oraz wanną pełną małż robi wrażenie.
Obsługa jest bardzo miła a wszystkie dania podawane są bardzo szybko.

Karta dań obfituje w same smakowitości jak mule w sosie, małże, smaczne krewetki i oczywiście prosecco...

Testowałam przystawkę z muli w sosie śmietanowym oraz krewetki w tempurze i wszystko było palce lizać. Dwie rzeczy do których mogłabym się przyczepić to brak miseczki z wodą do opłukania rąk, którą zazwyczaj podaje się przy zamawianiu muli oraz brak serwetek.




W ten deszczowy dzień poczułam się jak na wakacjach we Włoszech. Siedząc na zewnątrz lokalu można podziwiać jedną z piękniejszych ulic Krakowa z zabytkowymi kościołami Świętego Andrzeja oraz Piotra i Pawła.

Na prawdę polecam to miejsce na brunch jeśli lubicie owoce morza! 



Widziałam paru rowerzystów zatrzymujących się po krewetki w tempurze i odjeżdżających w dal...myślę, że to miejsce ma dużą przyszłość :-)

Sprawdźcie na BRUNCH & BREAKFAST MAP gdzie znajduje się to genialne miejsce.

Zobacz także:



czwartek, 13 maja 2021

 Jakie drinki pije się na brunchu?

maja 13, 2021 0
 Jakie drinki pije się na brunchu?





Kiedy robi się ciepło prawie we wszystkich ogródkach restauracyjnych króluje Aperol Spritz.
Gorzkawy likier o pomarańczowy kolorze został wymyślony przez dwóch braci w Padwie w roku 1919. Austryjacy wymyślili na jego bazie najsłynniejszy aperitif Aperol Spritz. Aperol z domieszką wina lub wodą sodową. Na popularności zyskał najbardziej w latach 30-tych, kiedy to kolorowe drinki stały się wyjątkowo modne.
Przepis na Aperol Spritz to prosta proporcja 3:2:1 czyli prosecco : aperol : woda sodowa.

Co zrobić kiedy zabraknie Prosecco do Aperol Spritza?

Każde wino musujące typu Cava, Sekt czy Szampan zda tutaj egzamin.
Nie polecam Vermuta, zwykłe białe wino sprawia, że cały drink staje się ciężki, mocno ziołowy i "płaski".

Co zrobić kiedy zabraknie samego Aperola?

Można użyć Campari. Różnica między Aperolem a Campari leży w procentach. Aperol to zazwyczaj 11-15% alkoholu, Campari to 20-28% oraz o wiele silniejszy i dominujący smak. 





Jakie inne aperetify pije się na brunchu?

Przedstawiam wam moje ulubione propozycje. 




Mimoza -  to na równi z Aperolem jeden z najbardziej klasycznych drinków. Nieodzowny towarzysz wszystkich brunchów na świecie. To lekkie połączenie Prosecco/ Szampana z sokiem pomarańczowym. Legenda głosi, że drink ten powstał w Hotelu Ritz w 1925 roku w  Paryżu. Podobno do jego popularności przyłożył rękę sam Alfred Hitchcock, który był jego ogromnym miłośnikiem. 





Bellini - to delikatne puree z brzoskwini z Prosecco powstało pewnego ciepłego lata w Wenecji w 1848 roku. Barman Giuseppe Cipriani nazwał koktajl na cześć obrazów weneckiego artysty z XV wieku - Giovaniego Bellini. 




HUGO - to najmłodszy drink powstały zaledwie w 2005 roku w Południowym Tyrolu w odpowiedzi na dobrze znany Aperol Spritz. To bardzo ciekawe połączenie syropu z kwiatów czarnego bzu, Prosecco, wody gazowanej podawany z limonką i liśćmi mięty. 




French 75 (fr. Soixante Quinze czyli 75) - jeśli jestescie fanami ginu to jego orzeźwiające połączenie z szampanem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru na pewno was miło zaskoczy. Dla ciekawskich nazwa aperetifu została nadana w Paryżu na część najnowocześniejszej francuskiej broni polowej podczas pierwszej wojny światowej - była ona lekka i miała 75 milimetrów. 
Zastępując szampan prosecco, dodając gin, sok z czarnego bzu, sok z cytryny  I lód uzyskamy French 77 - delikatny i owocowy koktajl.

Może zainteresuje Cię również jak wybrać najlepsze Prosecco.

Zdjęcia: www.pixabay.com