![Co zjeść w turcji.Top 5 speciałów, które musisz zjeść w Turcji](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgBjWYN7ySwbYCJHv5uXDydVwefz-iyEIX-nBRbVWa4VQxb_9bBGlSHswE5lZH2fNfemtPKhEHfc_kxaloEFTRnNA6DS9kiK9SEGOxM3vNWJPqwXsvwPm0u-MAbP4XJzdqCfxgYlH3Ar8BVO4r-yEbd2_0j8yoeissz_Ei5rUf5Cpg5t1Xu4xsYBYKMVVg/s16000/20230917_094343%20(1).jpg)
1. SIMIT - z języka arabskiego oznacza "biały chleb", to pieczywo w formie podobnej do naszego krakowskiego obwarzanka, posypywane najczęściej sezamem lub makiem. Simit jest bardziej miekki i słodki w smaku. Różni go też sposób przyrządzenia ciasta. W porównaniu do krakowskiego obwarzanka nie jest podgotowywany w gorącej wodzie przed upieczeniem.
Simit podawany jest do tureckiego śniadania wraz z mocną herbatą. Spożywany jest głównie z konfiturami, serami, gotowanymi jajkami lub ayranem.
Głównie do spotkania na bliskim wschodzie, szczególnie w Armeni, Turcjii oraz na Bałkanach.
Z innych podobnych Simitowi produktów warto wymienić Rumuńskie mikro bajgielki covrigi zwane "Simigieri" oraz bubliki występujące w Rosji, na Ukrainie i Białorusi.
![Co zjeść w turcji.Top 5 speciałów, które musisz zjeść w Turcji](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjjTnouDYhv4e9VEOXxALljC8kbL9K4I36AC2-ysZ5k_kApnNW9-hjcrVOciFI-eBlSb0_auhb0uUUR0ie2Es5wPh0PoECilvVZW5mv8azDTvUtXmfAPx8HMPLyrGqjRRux3zdo-jDKjm4Ox4_wH7oYxGZt75Z6wI3JhDgOboIEk-njFu6zjo9AZWtR3TM/s16000/20230915_152837.jpg)
2. TULUMBA - przygotowywana jest z podobnych składników i pieczona na głębokim tłuszczu, tak jak Churrosy. Konsystencja ciasta jest jednak bardziej chrupka i podawana głównie ze słodką polewą lub sosami. W Istambule do ciasta dodawany jest szafran a sama Tulumba może być powierzchu posypana również kruszonymi pistacjami.
Churros - są bardziej miekkie, puszyste i oryginalnie powinny być podawana opruszone tylko cukrem
![Co zjeść w turcji.Top 5 speciałów, które musisz zjeść w Turcji](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgb8jBgnUrmGIXydP1AXhcRRWZ19PM63gAqYxkz8UzS9YqVvkrOdGB5L-DQdxe-TS8jMr2vmZvVm3H0MZmI0-4vaA6ZC4yRcUlVyV-4MWhXuKv7XDiBWlq3687as6ivj7MMRk0ENIcAYpAJHsfRd0iuL2uhD_EtO2Cbm3mL2rjdMFsLwboSKftHKEls8Vw/s16000/20230914_185509.jpg)
4. MIDYE DOLMA - tureckie omułki nadziewane ryżem, z warzywami, z reguły ostro doprawione. Są typową turecką szybką przystawką do piwa na mieście.
![Co zjeść w turcji.Top 5 speciałów, które musisz zjeść w Turcji](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7RR8NBCasVJ-GtaJ3xoajphCHW1dhj5YsVOHdS6PpYID_wmPGQnE4YLUoIP5skbtJfIQWNzOoEZ1zPsOhYlcXzzSOle1fQ7Mi269gOwlu51Bb44Dw-evh_ww3emGw2CDpHv0w7_t8RriNLrmtbHUhCTGGSKYIZFR-V4VtNkbJh5Vz6xuxlrzCKZ0GmCA/s16000/20230917_094416.jpg)
5. HAMUR KIZARTMASI - smażone na głębokim tłuszczu ciasto drożdżowe. Przypominające w smaku nieco pączka lub langosza. Podawane jest na śniadanie jak i obiad do sałatek. Przez swój dość neutralny smak może być jedzony na słodko jak i na słono.
Zobacz także:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz