Zapach ciasta z przyprawami korzennym to dla mnie znak, że nastały już święta Bożego Narodzenia!
W tym roku na moim stole gości piękna babka czekoladowo-kawowa w towarzystwie korzennych ciastek oraz złotego karmelu w postaci "angielskiego włosia".
Składniki:
Na ciasto:
• 250 g masła w temperaturze pokojowej
• 200 g brązowego cukru
• 40 g czystego kakao w proszku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 250 g mąki tortowej
• 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
• 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
• 3 zmielone nasiona anyżu gwiaździstego
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/4 filiżanki mocnej kawy dobrej jakości
• 4 jaja
• 1 szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek
• 150 g czekolady z 60% kakao, posiekanej
• 1 kieliszek brandy
Do ciasteczek:
• 50 g niesolonego masła
• 50 g brązowego cukru
• 1 duże jajko
• 2 łyżki miodu
• 150 g mąki tortowej
• 1 szczypta soli
• ½ łyżeczki drożdży w proszku
• ½ łyżeczki przyprawy korzennej
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
W tym roku na moim stole gości piękna babka czekoladowo-kawowa w towarzystwie korzennych ciastek oraz złotego karmelu w postaci "angielskiego włosia".
Składniki:
Na ciasto:
• 250 g masła w temperaturze pokojowej
• 200 g brązowego cukru
• 40 g czystego kakao w proszku
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 250 g mąki tortowej
• 1 i 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
• 1/2 łyżeczki zmielonych goździków
• 1 łyżeczka świeżego, startego imbiru
• 3 zmielone nasiona anyżu gwiaździstego
• 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
• 1/4 filiżanki mocnej kawy dobrej jakości
• 4 jaja
• 1 szklanka suszonej żurawiny lub rodzynek
• 150 g czekolady z 60% kakao, posiekanej
• 1 kieliszek brandy
Do ciasteczek:
• 50 g niesolonego masła
• 50 g brązowego cukru
• 1 duże jajko
• 2 łyżki miodu
• 150 g mąki tortowej
• 1 szczypta soli
• ½ łyżeczki drożdży w proszku
• ½ łyżeczki przyprawy korzennej
• 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Przygotowanie
Do ciasta:
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC i smarujemy formę masłem. Wstawiamy formę do schłodzenia do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu osypujemy formę mąką i strzepujemy jej nadmiar.
Ubijamy masło z brązowym cukrem, aż do powstania bardzo kremowej masy.
Przesiewamy wszystkie suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon, goździki i anyż). Odstawiamy na bok.
Gdy maślana masa będzie kremowa, dodajemy pojedynczo jajka na zmianę z łyżeczką mąki z resztą suchych składników.
Dodajemy resztę mąki, imbir, kawę i brandy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
• Szpatułką dodajemy suszoną żurawinę lub rodzynki i posiekaną czekoladę.
• Wlewamy masę do formy i pieczemy przez 50 do 60 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia na 15 do 20 minut. Wyjmujemy z formy.
Do ciasteczek:
W misce mieszamy masło, cukier, jajko i miód.
Dodajemy mąkę, sól, drożdże, przyprawę korzenną i czarny pieprz. Mieszamy do uzyskania masy.
Posypujemy blat mąką i wałkujemy masę na grubość około 5 mm.
Wycinamy ciasteczka, zagniatamy pozostałe ciasto, wałkujemy i powtarzamy proces, aż ciasto się skończy.
Pieczemy ciasteczka na blasze z papierem do pieczenia przez 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Studzimy na kratce.
Do ciasta:
Rozgrzewamy piekarnik do 180ºC i smarujemy formę masłem. Wstawiamy formę do schłodzenia do lodówki na 10 minut. Po wyjęciu osypujemy formę mąką i strzepujemy jej nadmiar.
Ubijamy masło z brązowym cukrem, aż do powstania bardzo kremowej masy.
Przesiewamy wszystkie suche produkty (mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, cynamon, goździki i anyż). Odstawiamy na bok.
Gdy maślana masa będzie kremowa, dodajemy pojedynczo jajka na zmianę z łyżeczką mąki z resztą suchych składników.
Dodajemy resztę mąki, imbir, kawę i brandy i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
• Szpatułką dodajemy suszoną żurawinę lub rodzynki i posiekaną czekoladę.
• Wlewamy masę do formy i pieczemy przez 50 do 60 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystygnięcia na 15 do 20 minut. Wyjmujemy z formy.
Do ciasteczek:
W misce mieszamy masło, cukier, jajko i miód.
Dodajemy mąkę, sól, drożdże, przyprawę korzenną i czarny pieprz. Mieszamy do uzyskania masy.
Posypujemy blat mąką i wałkujemy masę na grubość około 5 mm.
Wycinamy ciasteczka, zagniatamy pozostałe ciasto, wałkujemy i powtarzamy proces, aż ciasto się skończy.
Pieczemy ciasteczka na blasze z papierem do pieczenia przez 20 minut do lekkiego zrumienienia.
Studzimy na kratce.
Do dekoracji:
• W rondlu robimy karmel z filiżanki cukru. Gdy uzyskamy złoty, ale nie bardzo ciemny kolor, odstawiamy do schłodzenia na parę minut.
• Niewielką ilość nabieramy na widelec i wylewamy na papier do pieczenia, wykonując szybkie, koliste ruchy. Powstałe w ten sposób karmelowe nitki układamy w gniazdka.
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie tutaj.
Wesołych i przede wszystkim zdrowych Świąt Bożego Narodzenia!
A może kawka do tego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz