Jeśli szukacie smacznej tarty warzywnej to dobrze trafiliście.
Tarta jest puszysta, kremowa i sycąca.
SkładnikiCIASTO:
250 g mąki pszennej
125 g masła
1 żółtko
50 ml wody
duża szczypta soli
pół łyżeczki proszku do pieczenia
NADZIENIE:
• 450 g mrożonych warzyw (np. na patelnię)
• 1/2 czerwonej cebuli
• 135 g sera feta do sałatek (1/2 opakowania)
• sól i pieprz do smaku
• 250 g kwaśnej śmietany 18% tł. z kubeczka (ok. 1 szkl.)
• 2 jaja
• 50 g startego żółtego sera
JAK PRZYGOTOWAĆ TARTĘ WARZYWNĄ?
• Mąkę łączymy z zimnym masłem, a następnie z żółtkiem, solą oraz wodą, proszkiem do pieczenia. Szybko wyrabiamy.
• Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.
• Po tym czasie wykładamy ciastem formę (o średnicy ok. 24 cm).
• Nagrzewamy piekarnik do temperatury 190°C (bez termoobiegu).
• Wkładamy ciasto do rozgrzanego piekarnika na 20-30 minut, aż się zarumieni.
• Na patelni, na 2 łyżkach oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulę ze szczyptą soli, dodajemy warzywa, odrobinę soli i pieprzu do smaku (lub przyprawy dołączonej do warzyw). Studzimy.
• Ser feta kroimy w kostkę.
• Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jaja i mieszamy. Dodajemy starty żółty ser i ponownie mieszamy.
• Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto wykładamy przygotowane warzywa i ser feta. Zalewamy całość masą śmietanowo-jajeczną.
• Wstawiamy tartę do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy 30–35 minut, do zgęstnienia masy (po wbiciu widelca nie może być płynna).
Smacznego!
Inne przepisy znajdziecie tutaj.
Może masz ochotę na coś słodkiego:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz